Hamburgerens opptur

Burgeren på opptur

Det var på restauranten White Castle i Kansas den moderne burgeren ble født. Året var 1921 og dette var starten på den første hamburgerkjeden. Siden har burgeren erobret verden, men ikke uten kamp. Den har blitt beskyldt for mye styggedom, men nå er hamburgeren på frammarsj igjen, og nye burgerentusiaster fremmer nye burgertradisjoner og - restauranter. 

To hamburgere bæres på brett
Til venstre: Charolais hamburger med aïoli, grillede portobelloskiver og bacon. Til høyre: Beef Burger med remulade og en tykk skive Gruyère.

Det er det gode håndverket og nøyaktighet i valg av råvarer som kjennetegner dagens burgertrend. Gourmet-varianter med gåselever og trøffel forteller sitt tydelige språk om at burgeren har beveget seg fra gata og inn i de finere salonger, og hipsterne har fått sine sære varianter stekt i andefett og røykt med spon og gassbrenner. For tiden er burgeren moderne både hos trendsetterne og folk flest. Det låter som en skikkelig selvmotsigelse, men det stemmer.

Troverdighet
Burgeren har den egenskapen at den er enkel å lage - men skal du virkelig hevde deg blant kjennere, må du vite hva du driver med. Det er et kvernet stykke kjøtt, det er vi enige om, men derfra er det mange muligheter - både til å gjøre stor suksess, og til å tryne skikkelig. Velrenommerte kokker drar på pilgrimstur til sagnomsuste burgersteder i USA så de kan foredra med pondus og integritet om hvordan en ekte burger skal tilberedes. Er man tro mot sine egne idealer, kan det resultere i gode plasseringer på de årlige burgerkåringene. Det gir status til både kokk og kneipe.

Holder posisjonen
Det er et rustikt preg på burgeren. Det grove kjøttet og den ukompliserte smaken som allikevel er tøff nok til å tåle smaksrikt tilbehør. Varianter av fisk, kylling og vilt har slått an, men det er det kvernede storfekjøttet med smeltet ost, løk, tomat, salat og dressing som fremdeles holder posisjonen på toppen av burgerpallen.
Ikke sjeldent hører vi begrepet rock'n roll i forbindelse med burger. Og sammenligningen er god: burgeren er enkel, den er tøff, alle liker den og du trenger ikke være ekspert for å skille det gode fra det middelmådige.

 

Klassisk hamburger med salat, sylteagurk, tomat og løkskiver
Klassisk hamburger med salat, sylteagurk, tomat og løkskiver

Våre hamburgere