Høyfjellsreinen er urdyret

Arne Brimi: - Høyfjellsreinen er urdyret

Høyfjellsrein formidler smaken av fjellet som ingen andre dyr.

Arne Brimi utenfor fjellstue

- Fra høyfjellsreinen har vi en direkte linje flere tusen år tilbake i tid, sier Arne Brimi. Nyere utgravinger i området øst og nord i Jotunheimen viser at det eksisterte en kultur her på grunn av reinen. Folk flytta til fjells fordi det var mat her. Den samme reinen er her fremdeles. Den spiser det samme og gir oss smaken av fjellet. Det er en stor skatt som overføres til oss, sier Arne.

Reinen blir gjeta hele året av dedikerte mennesker som er glad i dyra og fjellet.

Valdresflye landskapsbilde
Vakre omgivelser på vidda i Valdresflye.

Bærekraftig forvaltning
- Denne skatten blir heldigvis verna om på en god måte, sier Arne. Reinen blir gjeta hele året av dedikerte mennesker som er glad i dyra og fjellet. De gir oss masse kunnskap, ikke bare om rein, men om fjellet generelt. Reinlagene her oppe har en enestående kompetanse og forvalter flokkene med klokskap og bærekraft. All reinen blir slakta i fjellet slik at dyra ikke blir unødig stressa. Humant og skikkelig, mener Arne. Kalvene har en vekt på rund 25 kilo. Det vitner om et dyr som har hatt det bra, sier han.

Det er et fantastisk kjøtt som formidler smaken av fjellet som ingen andre dyr

Festmat
Arne bruker reinen på mange måter. - Det er et fantastisk kjøtt som formidler smaken av fjellet som ingen andre dyr. Jeg sørger for å få tak i noen voksne dyr når det er slakting. De har en karakterfasthet i smaken som jeg setter pris på, sier han. Det flotte er at folk i hele landet har mulighet til å få en smak av dette hver høst. Men det er ikke så store mengder som er tilgjengelig - så dette er høytid, dette er festmat, avslutter Arne.

Rein på Jotunheimen