Søk:

Du er her: Forside / Kjøttskolen / Trinn for trinn /Hjemmelaget lammerull

Verktøylinje

Hjemmelaget lammerull

Mange lager sitt eget julepålegg og har sin familieoppskrift de følger år etter år. Nå har du også sjansen til å starte din egen tradisjon. Det er ikke så vanskelig som mange tror å lage hjemmelaget kjøttpålegg – bare man planlegger litt. Finn frem alle ingrediensene og ustyret du trenger før du starter. 

Og husk! Hjemmelaget kjøttpålegg er kjempefine presanger å gi bort, og ikke minst å få.

Dette trenger du til 1 rull:
1 stk rulleskinn av lam
Ca 1 kg kjøtt fra nakke, hals eller bog
1 løk, finhakket
1 ½ ss salt
2 ts nitritsalt
½ ts pepper
½ ts malt ingefær
2 ss gelatinpulver
Bomullstråd
Kjøttnål, eventuelt annen kraftig nål. 

  • 1. Forberedelse

    1. Forberedelse

    Finn frem alle ingrediensene, skjær lammekjøttet i fingertykke strimler.

  • 2. Fyll rullen

    2. Fyll rullen

    Legg rulleskinnet (slagsiden) på en fjøl med kjøttsiden opp. Skjær eventuelt av litt slik at du får rette kanter (det du skjærer vekk kan du ha i rullen).

     

    Sy rulleskinnet sammen på begge kortsidene slik at du får en pose. Legg i lagvis lammekjøtt, krydder og løk. Trykk sammen kjøttet etter hvert, slik at du får en fast rull. Sy sammen rullen på toppen.

  • 3. Legg rullen i lake

    3. Legg rullen i lake

    Det er nå tid for å legge rullen i saltlake for å trekke godt med kryddersmak før den skal kokes. Den skal ligge der i ca 10 dager, på et kjølig sted. Pass på at hele rullen er dekket med lake!

     

    Middels sterk saltlake:
    190 g salt per liter vann. Rør ut vann og salt. Legg i lammerullen. Pass på at hele rullen er dekket med lake.
    Hvis du har brukt salpeter i rullen, kan man også røre ut 1 ss salpeter i laken. 

     

  • 4. Klargjøring for koking

    4. Klargjøring for koking

    Ta lammerullen ut av saltlaken og vann den ut i rent nytt vann i ca 2 timer.

     

    Pakk lammerullen inn i et kjøkkenhåndklede og surr med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende vann, og la den trekke på ca. 90 ºC i 1.5 - 2 timer, trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen. La den hvile i 10 - 15 minutter.
     

     

  • 5. Avkjøling under press

    5. Avkjøling under press

    Legg rullen i press (ca 6 kg), og la den stå på et kjølig sted natten over. Bruk en syltepresse, eller legg rullen på et brett, med et annet over og legg på vekt i form av melposer, sukkerposer, murstein eller en kjele med vann.

     

    Skal du fryse rullen anbefales det å fryse den rå.