Karbonader, kjøttkaker og kjøttboller

Karbonader, kjøttkaker og kjøttboller

Norske råvarer, norsk håndverk og norsk tradisjon er heldigvis verdsatt fremdeles. Karbonader, kjøttkaker og kjøttboller er klassikerne som holder sin posisjon i et kjøkken i endring.

Kjøttkakemiddag fra Gilde, kjøttkaker med brun saus, kantareller, poteter og rødkål.

Fagentusiasten
Inger Biche

Bilde av Inger Biche, fagsjef ferdigmat
Inger Biche, fagsjef ferdigmat
S

Hvilket forhold har du til tradisjonsmat?

Et veldig godt et, smiler Inger. Jeg er fagsjef for en kategori der tradisjonsmat møter ferdigmat. Min jobb er å ta vare på tradisjonene fra det norske bondekjøkkenet og tilby dette til et stort publikum. Vi tar utgangspunkt i hvordan bestemor gjorde det, så skalerer vi det opp og passer på at vi ivaretar de opprinnelige kvalitetene, forklarer Inger. Hjemme på kjøkkenbenken lager du kanskje en halv kilo karbonader, vi lager 3,2 tonn av gangen. Men kvernet storfekjøtt, melk, krydder og potetmel er utgangspunktet vårt også.

S

Tradisjonene endrer seg vel over tid?

Å ja! Best vises vel det ved alle nye impulser vi får fra utenlandske kjøkken. Jeg vil si at hos Gilde er vi flinke til å følge med på dette.  Også må jeg få si at ferdigmatbegrepet er urettferdig negativt ladet. Når du kjøper en pakke kjøttkaker fra Gilde, er middagen på ingen måte ferdig. Du kan jo fråtse i masse spennende og sunt tilbehør. Vi har bare tatt deg et steg videre i prosessen slik at du ikke trenger kverne kjøttet og steke kjøttkakene selv, avslutter Inger.

Smaken fra bestemors kjøkken

Når tradisjon kobles sammen med mat, er det et sett med minner, stemninger og sanseinntrykk som aktiveres i hukommelsen vår.

Visste du at

Nasjonalrett?

Hele 48 % av nordmenn anser kjøttkaker som Norges nasjonalrett (kilde: Ipsos MMI "Norges nasjonalrett", 2014)

Tallenes tale

Hvert år spiser vi tilsammen 58 millioner karbonader og mer enn 80 millioner kjøttboller.

Vi gir deg oppskriften

Gildes Skikkelig-serie med ulike kjøttkaker og karbonader har oppskriften på pakken. Lag selv da vel.

Den gode smaken

Norsk natur setter sin smak på kjøttet