Anettes juleribbe

Anettes juleribbe

Anettes juleribbe

Ingredienser

Ribbe og tilbehør

  • 2 kg Gilde juleribbe
  • mandelpoteter
  • rødkål
  • rosenkål

Medisterkaker

  • ½ kg Gilde medisterdeig
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ½ dl helmelk
  • 2 ½ ss potetmel
  • ½ ts pepper
  • ¼ ts malt muskatt
  • ¼ ts malt ingefær
  • 2 ss Meierismør
  • 1 ½ l kraft, buljong eller vann

Appelsinsaus

  • Ribbefett
  • 1 stk Buljongterning
  • Mel
  • 2 ss rømme
  • 1 dl matfløte
  • 3 skiver skiver med brunost
  • 1 stk appelsin
  • salt og pepper
  • appeslinjuice

Oppskrift

Dette er retten svinebonden Anette fra Snåsa lager i serien "Julegilde" som du kan se på Gildes Youtube-kanal i desember.

Slik gjør du: 

Gilde juleribbe: 

1. Rut opp svoren. Krydre en blanding av salt og pepper (ca. 2 ss). Gnis godt inn i ribbestykket 2-3 dager før steking. 

2. Plasser ribba på en ei ribberist/bygg opp med tallerken slik at fettet renner av. 

3. Hell 1-2 dl vann i langpanna. Damp ribba under tett aluminiumsfolie på 220 grader i ca. 45 minutter midt i ovnen. 

4. Ta ut ribba og hjell av det meste av væsken. skru temperaturemn ned til 200 grader og sett ribba uten aluminiumsfolje tilbake på midterste rille. Stekes i ca. 1,5 time. Dersom svoren ikke er helt sprø kan du skru på grillfunksjonen på ovnen og flytt ribba lenger opp i ovnen. Dekk til de stedene på svoren som er best stekt med aluminiumsfolie. Da s lipper du å brenne svoren mens du forsøker å "poppe" den. Følg med nøye så du ikke brenner svoren. 

4. La ribba hvile i 20 minutter før den deles i pene serveringsstykker. NB! Skjær samme retning som ribbeina. 

Medisterkaker: 

Medisterdeig og melk bør ha samme kalde temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen, og øk etterhvert. 

1. Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at medisterdeigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på med mer melk. Tilsett potetmel, pepper, muskat og ingefær. Spe i resten av melken.

2. Form runde kaker som du steker gylne i en stekepanne med smør. Trekk medisterkakene gjerne i en gryte med kraft, buljong eller vann i ca. 10 minutter.

Røkte kjøttpølser: 

Ta av skinnet og del pølsene i 4. først på tvers og såp på langs. Stekes gyldne i godt smør i panna. 

Appelsinsaus: 

1. Bruk litt av ribbefettet som base for sausen.

2. Ha i en buljongterning/litt fond. Spe med meljevning. Ha i et par spiseskjeer med rømme. Rør inn ca. 1 dl matfløte. Tilsett noen skiver brunost.

3. Riv skallet av en appelsin og bruk safta av denne i sausen. Ønskes en kraftigere appelsinsmak, bruk litt appelsinjuice. Smak til med salt og pepper.

Annet tilbehør: 

Kokte mandelpoteter, rødkål og rosenkål. 

Tips: Pynt brettet med salatblader, tomatstjerner og epler.

Vel bekomme, fra den norske bonden!