Kinesisk ribbe av Andreas Viestad

Kinesisk ribbe

Kinesisk ribbe av Andreas Viestad

Skribent, kokebokforfatter og matentusiast, Andreas Viestad, presenterer en av årets mest eksotiske førjulsoppskrifter. I boka "Den store kjøttkokeboken" bruker Andreas Viestad glemte teknikker og inspirasjon fra ulike matkulturer til å lage spennende retter av alle dyrets deler. Fra hode til hale. Viestad skriver: "En av utfordringene med julematen er at det ofte blir noe igjen - og det er begrenset hvor mange ganger man kan spise ribbe gjennom en julesesong".

Ingredienser

  • 2 løk i skiver
  • litt ribbefett
  • 600 g stekt ribbe
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss brun riseddik eller sherryeddik
  • 2 ss honning
  • 2 stjerneanis
  • 2 ts hel koriander
  • 2 tørket chili
  • finhakket frisk koriander

Oppskrift

Utgangspunktet er en kinesisk rett Viestad fikk i Beijing. Hvis du vil ha en mest mulig autentisk smak, bør du forsøke å få tak i brun kinesisk riseddik. Men hvis poenget først og fremst er å lage en skikkelig deilig rett med restene av ribben, trenger du ikke bry deg om det. Selv synes Viestad smaken blir vel så bra om man bruker sherryeddik, som finnes i de fleste større dagligvareforretninger (finner du ikke, bruk vineddik eller blank riseddik). Serveringsmåtene er mange - sammen med grønnsaker og ris, eller som fyll i et sprøtt salatblad. Her er utgangspunktet ferdig stekt ribbe. Har du bare rått kjøtt som utgangspunkt, kok det sammen med en eddik- og honningblanding i minst en time - spe med vann så det ikke koker tørt.

 

  1. Kjøttet på bildet er skåret til på en kunstferdig vis. Dette gjør du best ved å tegne et mønster oppå svoren (med farge som ikke er vannfast) og skjære ut.
  2. Stek løken i ribbefett til den er gyllen og begynner å kollapse.
  3. Skjær ribben i små biter. Hell over soyasaus, eddik og honning, ha i stjerneanis, koriander og eventuelt chili. La koke på lav temperatur i minst 15 minutter, helst mye lenger. Spe på med litt vann, sånn at det ikke tørker inn.
  4. Strø over frisk koriander ved servering.
  5. Server med masse grønt.

Står det Gilde på pakken kommer julematen fra den norske bonden