Kinesisk ribbe av Andreas Viestad

Kinesisk ribbe

Kinesisk ribbe av Andreas Viestad

Skribent, kokebokforfatter og matentusiast, Andreas Viestad, presenterer en av årets mest eksotiske førjulsoppskrifter. I boka "Den store kjøttkokeboken" bruker Andreas Viestad glemte teknikker og inspirasjon fra ulike matkulturer til å lage spennende retter av alle dyrets deler. Fra hode til hale. Viestad skriver: "En av utfordringene med julematen er at det ofte blir noe igjen - og det er begrenset hvor mange ganger man kan spise ribbe gjennom en julesesong".

Ingredienser

  • 2 løk i skiver
  • litt ribbefett
  • 600 g stekt ribbe
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss brun riseddik eller sherryeddik
  • 2 ss honning
  • 2 stjerneanis
  • 2 ts hel koriander
  • 2 tørket chili
  • finhakket frisk koriander

Oppskrift

Utgangspunktet er en kinesisk rett Viestad fikk i Beijing. Hvis du vil ha en mest mulig autentisk smak, bør du forsøke å få tak i brun kinesisk riseddik. Men hvis poenget først og fremst er å lage en skikkelig deilig rett med restene av ribben, trenger du ikke bry deg om det. Selv synes Viestad smaken blir vel så bra om man bruker sherryeddik, som finnes i de fleste større dagligvareforretninger (finner du ikke, bruk vineddik eller blank riseddik). Serveringsmåtene er mange - sammen med grønnsaker og ris, eller som fyll i et sprøtt salatblad. Her er utgangspunktet ferdig stekt ribbe. Har du bare rått kjøtt som utgangspunkt, kok det sammen med en eddik- og honningblanding i minst en time - spe med vann så det ikke koker tørt.

 

  1. Kjøttet på bildet er skåret til på en kunstferdig vis. Dette gjør du best ved å tegne et mønster oppå svoren (med farge som ikke er vannfast) og skjære ut.
  2. Stek løken i ribbefett til den er gyllen og begynner å kollapse.
  3. Skjær ribben i små biter. Hell over soyasaus, eddik og honning, ha i stjerneanis, koriander og eventuelt chili. La koke på lav temperatur i minst 15 minutter, helst mye lenger. Spe på med litt vann, sånn at det ikke tørker inn.
  4. Strø over frisk koriander ved servering.
  5. Server med masse grønt.