Pinnekjøtt i kjele med rosmarinkvister

Pinnekjøtt i kjele med rosmarinkvister

Ingredienser

  • Pinnekjøtt fra Gilde
  • Bjørkepinner
  • 350 g vossakorv
  • 1 pk mandelpoteter
  • 1 potte rosmarin

Rotmos

  • 1 kg kålrabi
  • 1 stk søtpotet
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 l vann – eller 50/50 øl og vann
  • 4 ss smør
  • 1 dl fløte
  • Salt og pepper

Saus

  • Pinnekjøttsjy
  • 1 stk stjerneanis
  • 2 ss sennep
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss maizena
  • 1 stk appelsin

Oppskrift

  1. Vann ut pinnekjøttet i vann over natten i romstemperatur. Fyll en stor kjele med bjørkepinner og fyll på vann i høyde med dette.
  2. Legg i pinnekjøttet og la det det dampe under lokk på svak varme i ca 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt! – etterfyll med vann eller øl. Ønsker du å dampe vossakorv med pinnekjøttet legger du de i de siste 15 minuttene.
  3. Skrell og del kålrabi, søtpotet og gulrøtter i biter og kok de møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos de grovt. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper. Tips: godt med litt smørstekt hvitløk oppi også!
  4. Kok poteter.
  5. Kok opp sjyen med sennep, fløte og pepper og rør ut maizena i litt kaldt vann og tilsett under omrøring slik at du får en tykkere saus. Smak til med appelsinsaft. 
  6. Server pinnekjøttet på et fat med rosmarin, med rotmos, poteter og deilig saus til. Husk at du kan servere en frisk julesalat til også for et lettere preg på retten.

Står det Gilde på pakken kommer julematen fra den norske bonden