Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter

3t 30m Middels 4 pers.

Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med hvor mye vann du trenger, hvor lenge pinnekjøttet skal dampe og tips til ekstra smak. Se hvordan du tilbereder pinnekjøtt steg-for-steg i video.

Beregn ca. 400-500 gram pinnekjøtt per person.

Fremgangsmåte

1

Vanne ut pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i 12-30 timer i en kjele. Du kan gjerne vanne ut pinnekjøtt over natten. La det stå i romtemperatur.

Hvis du ønsker mindre salt pinnekjøtt kan du bytte ut vann 2 ganger i løpet av tiden.

2

Damp pinnekjøttet

Når pinnekjøttet er ferdig vannet ut, legger du en metalrist eller pinner i bunnen av en vid kjele. Hell på vann til rett under risten eller pinnene, og legg pinnekjøttet over, og sett på lokk.

Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet trekke i ca 3. timer, eller til kjøttet løsner fra benet.

Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll med mer vann.

3

Damp vossakorv

Når pinnekjøttet nærmer seg ferdig, legger du vosskorven over pinnekjøtet i kjelen og lar det dampe i ca. 10 minutter.

Et tips for at pølsene ikke skal sprekke upp under damping er å stikke noen hull i skinnet av pølsen med en gaffel eller tannpirker.

Skjær opp vossakorven i passelige biter før servering.

4

Kålrabistappe

Skrell og kutt kålrabi og gulerøtter i biter, og kok det mørt i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet, og mos det grovt med en stapper.
Tilsett fløte etter ønske, og smak til med salt og pepper.

Tips: om du vil ha mer smak kan du legge til litt smørstekt hvitløk.

5

Server

Server deilig nydampet pinnekjøtt med vossakorv, kålrotstappe og rosmaring.

Bruk kraften i bunnen av kjelen som saus og server gjerne pinnekjøttet med kokte mandelpoteter.

Vel bekomme og god jul, fra den norske bonden!