Pinnekjøtt og grov julepølse

Pinnekjøtt og grov julepølse

Pinnekjøtt og grov julepølse
Pinnekjøtt og grov julepølse
  • Tilbredningstid:

    3 timer

Noen foretrekker det saltet og tørket, mens andre vil ha det røkt i tillegg - med den ekstra smaken det tilfører. Når du har funnet din favoritt er det ikke vanskelig å lage den perfekte julemiddagen.

Ingredienser

  • 2 kg pinnekjøtt
  • 600 g grov julepølse

Oppskrift

  1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig vann i ca. 24 timer i romtemperatur (se under) og bytt vannet en gang.
  2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Ha på lokk hele tiden.
  3. Legg pinnekjøttet over og la det koke raskt opp. Skru ned varmen og la det dampkoke på svak varme i ca. 2,5-3 timer til kjøttet slipper bena. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.
  4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 3-4 minutter.


Serveres på varme tallerkener med grov julepølse eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Tips:
Pinnekjøtt er saltet og tørket spekemat og må derfor vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige veskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gi raskere utvanning. For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g per person, og 500 g for storspisere. For ferdig vannet pinnekjøtt beregnes 530 g per person og 650 g for storspisere. Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam. Prøv også vårt flotteste pinnekjøtt: Eldhusrøkt pinnekjøtt og Gourmet Lam pinnekjøtt.