Slik steker du Gilde juleribbe

Slik steker du Gilde juleribbe

Her finner du en enkel guide til en perfekt juleribbe med sprø svor, og ikke minst den gode og tradisjonelle ribbesmaken.

  • Tørk lett av hele ribben med litt kjøkkenpapir. Gni deretter ribben godt inn med salt og pepper på alle sider, gjerne 1-2 dager i forkant av stekingen. Dekk den til med plast eller aluminiumsfolie og sett den tilbake i kjøleskapet.

  • Legg ribben i en langpanne med svorsiden opp. Bygg deretter opp med folie eller en asjett under ribben for å kompensere for ujevnheter i tykkelsen på ribben. Sørg også for å få en svak helling på kun et par grader mot én side slik at fettet kan renne av under stekingen. Dette er nødvendig for å få et vellykket resultat med en god og sprø svor.

  • Smør den med litt nøytral olje eller Melange. Hell deretter i 2-3 dl med vann i langpannen, og dekk godt til med folie over langpannen. Det er viktig at det blir helt tett slik at ribben blir godt dampet. Sett inn langpannen i midten av ovnen i en ferdig oppvarmet ovn på 220-230°C i ca. 40 minutter.

  • Fjern folien etter ca. 40 minutter og stek deretter ribben videre i 1 ½ - 2 timer på samme varme. Hvor lenge avhenger av tykkelsen på ribben. Pass ekstra godt på etter at ribben har stått en time, slik at svoren ikke blir brent. Før du setter den inn kan du gjerne sjekke om du bør gjøre et ekstra snitt med en kniv i endene på de ferdigoppkuttede rutene, slik at det blir enklere når ribben er ferdigstekt. Tørk også vekk fett som kan ha samlet seg på toppen av ribben med kjøkkenpapir.

  • Dersom svoren ikke blir sprø kan du bruke grillfunksjonen, men det er svært viktig å følge godt med og ikke forlate komfyren! Så fort grillfunksjonen er på vil svoren raskt kunne bli brent. Et triks for å unngå brent svor, er å gjøre klar små biter med sølvpapir som du legger på med en klype så fort svoren blir sprø på ett område. Unngå å bruke store biter av sølvpapir fordi du da kan risikere å dekke til områder der det fremdeles er flytende fett. Sørg for at sølvpapirbitene kun dekker det området hvor svoren har blitt sprø, og på den måten unngår du at sølvpapiret fester seg til ribben.

  • Ribben er ferdig stekt, men la den hvile på benken i 20 minutter før servering uten at du dekker den til. Kjøttsaften vil da sette seg før du skjærer opp. Det er jo en saftig og god ribbe man har lyst til å servere, og med en sprø og god svor.

TIPS

- Beregn 500 g rå ribbe per person. Noe vil gå bort i stekingen, slik at det vil bli ca. 250 g ferdig stekt kjøtt per person til slutt.
- Mens ribben hviler etter stekingen kan du koke ut pannen og bruke ribbesjyen som grunnlag for en god saus.
- Dersom ribben blir ferdigstekt lenge før gjestene kommer eller kanskje tidsplanen ryker fordi gjestene blir forsinket, er det ingen grunn til å fortvile. La ribben ligge på kjøkkenbenken. Ikke dekk til – da holder svoren seg sprø. Skjær den gjerne opp for å bruke tiden. Når gjestene kommer, setter du den inn i ovnen igjen på 200°C i 30 minutter.
- Bruk rester fra ribbemiddagen som pålegg dagen etter.