Go to main content
/>

Dyra våre - Gris

Grisen er et sosialt dyr med god læringsevne og fantastisk luktesans. Foruten å være ettertraktet råstoff til en rik og variert mattradisjon, er den opphav til utallige metaforer både i positiv og negativ retning.

Publisert: 17. mar. 2020
Oppdatert: 17. apr. 2020

Norsk grisehold

Forskrift om svinehold slår fast at ”Svin skal til enhver tid ha tilgang på tilstrekkelig mengde materiale som de kan undersøke, rote i og sysselsette seg med”. Dette er noen av de grunnleggende verdiene som 3000 grisebønder etterstreber i sitt daglige virke.

Gris no017374 Foto Gunnar Klingwall

Tre fakta om gris:

Magert kjøtt: Renskåret svinekjøtt bare inneholder 2-5 % fett og nesten 60 % av fettet er umettet.

Ordensdyr: Grisen er opptatt av å ha det ordentlig rundt seg. De er de eneste gårdsdyrene som lager et eget og prikkfritt soveområde.

Luktesans: Grisen har en luktesans som er 2000 ganger mer sensitiv enn hos mennesker. Noen steder i Sør-Europa brukes grisen til å lete etter trøfler under bakken.

Se også

Bruscetta med kokt skinke og pack

Få matpakketips med Ekte Kokt skinke fra Gilde

Skinka vår er renskåret fra skinka på grisen. Derfor kaller vi skinken vår for "Ekte kokt" skinke. Passer perfekt på brødskiven, i wraps og på pizza.

Sau i fjellet

Skal vi spise lam, må vi også spise sau

Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for klimagasser, sa daværende miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen i Stockholm i 2017.

Tre generasjoner Gilde bønder

Gilde - av og for den norske bonden

"For at vi skal ha et bærekraftig landbruk må vi kunne leve av ressursene våre i dag, uten å ødelegge mulighetene for fremtidige generasjoner", sier Gunn Amundsen Eng.

Bærekraftig ku som spiser gress

En hyllest til gress-eterne!

Derfor er norsk kjøtt bærekraftig