De siste årene har vi hørt flere slike eksempler som illustrerer omfanget av klimaverstingen matsvinn. Mange har fått med seg at det er hjemme på våre egne kjøkken at matsvinnet er størst, og flere og flere blir opptatt av å lage restemat og å spise opp det vi har kjøpt. Men å unngå matsvinn handler også om valgene vi tar før maten havner i kjøleskapet, det handler om hva vi kjøper og å bidra til at all mat som produseres faktisk blir spist. Vi må spise hele dyret, ikke bare de møreste filetene. Og skal vi spise lam, må vi også spise sau.
NRKs nye serie Matsjokket skal belyse det “skjulte matsvinnet” og Nortura håper at flere vil velge sau til middag etter å ha sett første program. Kjøkkensjef på Vaaghals og kaptein på det norske kokkelandslaget, Christer Rødseth, går i bresjen for å avlive myter og inspirere med fristende saueretter.
Hva gjør Gilde?
Nortura har de siste årene jobbet aktivt med å redusere overskuddet av sau og lam. Vi har blant annet:
- Hatt fokus på produktutvikling, salg og markedsføring mot dagligvarekjeder, proffmarkedet og forbrukere.
- Satt ned våre priser på lam og sau, som er det virkemiddelet vi har til rådighet for å stimulere etterspørsel.
- Oppfordret produsentene til å produsere færre lam, slakte lettere lam og nok lam tidlig i sesong når etterspørselen er høy.
- Gitt tydelige innspill til Innovasjon Norge om at det ikke burde gis investeringsstøtte til produksjonsdrivende investeringer i sauenæringa.
Hvordan har lageret blitt så stort?
Når man ser NRKs bilder fra reguleringslageret, med hylle på hylle med fryst sau, kan man lure på hvordan vi havnet her.
Dette er bakgrunnen: For noen år siden produserte Norge for lite sau og lam, og både myndighetene og Nortura la inn en innsats for å øke produksjonen. Effekten ble dessverre en for sterk stimulans til produksjonsøkning, samtidig som markedet falt. Dette har vært utfordrende siden.
Les mer om hva Gilde gjør i forbindelse med bærekraft
La deg friste og inspirere

Grillpølse med surret spekeskinke, vårløk, ost og bladpersille
Oppskrift
10 min Lett 4 porsjoner

Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Oppskrift
180 min Middels 4 porsjoner

Melon spekeskinke og balsamico
Oppskrift
20 min Lett 4 porsjoner

Bruschetta med spekeskinke, hvitost og bær
Oppskrift
30 min Lett 4 porsjoner

Lutefisk med bacon og ertekrem
Oppskrift
60 min Middels 4 porsjoner

Birkebeinerpizza med spekeskinke
Oppskrift
25 min Middels 4 porsjoner

Julepølse-omelett
Oppskrift
20 min Lett 4 porsjoner

karbonader med nudelsalat og peanøttsaus
Oppskrift
35 min Middels 4 porsjoner