Fremgangsmåte
1 Slik gjør du
Utvanning: Legg pinnekjøttet i kaldt vann 24-30 timer. Skift vann 1-2 ganger.
Damping: Legg skylte mandelpoteter i bunnen av en stor kjele. Hell i 4-5 dl vann. Legg pinnekjøttet lagvis over. Damp i 2,5 - 3 timer til kjøttet slipper lett fra beinet.
Flashing: Spre pinnekjøttet i en ildfast form og pensle med smeltet smør og krydre med nykvernet pepper. Stek kjøttet 5-7 min på 200 grader under grillelement i ovn for en lett karamellisering.
2 Rotmos
Lag rotmos mens pinnebogen damper. Skrell alt og kutt i biter. Kok kålrot i vann i 10-15 minutter før gulroten tilsettes. Kok alt mørt.
Hell av vannet og damp lett av. Mos grovt med smør, og tilsett fløte til ønsket konsistens. Bruk gjerne stavmikser. Smak til med salt og rikelig med sitronsaft.
3 Vossakorv
Del hver pølse i fire, og damp sammen med pinnekjøttet de siste 30 minuttene.
4 Sjysaus
Lag en lys brun jevning av smør og mel. Spe gradvis med kraften fra pinnekjøttet til du har en glatt saus. Smak til med sitronsaft, pepper og litt smør.
5 Poteter
Når pinnekjøttet er ferdig, er potetene i bunn møre og gode. Server med skall, eller skrell dem rett før servering. Finhakk urtene og dryss over potetene.
Vel bekomme og god jul, fra Håvard og den norske bonden!
Kjøttrikt Pinnekjøtt av Lammebog
| Du trenger | ||
|---|---|---|
| Gilde Pinnekjøtt | 1,5 kg (1 pk) | |
| Mandelpoteter | 10 stk | |
| Vann | 4 - 5 dl | |
| Smør | 50 g | |
| Persille | 1 bunt | |
| Finhakket gressløk | 1 bunt | |
| Rotmos | ||
| Kålrot | 1 kg | |
| Gulrøtter | 6 stk | |
| Smør | 150 g | |
| Fløte | 100 g | |
| Salt & Pepper | ||
| Sitron | 1 stk | |
| Sjysaus | ||
| Kraft | 4 dl (fra pinnekjøttet) | |
| Smør | 30 g | |
| Mel | 30 g | |
| Sitron | 1 stk | |
| Salt & Pepper | ||
| Melkeprotein inkl laktose |
| Gluten |