Go to main content
/>

Er kjøttdeig ultraprosessert?

Mange forbinder feilaktig kjøttdeig med ultraprosessert mat.

Publisert: 28. aug. 2025
Oppdatert: 01. sep. 2025

Kjøttdeig og karbonadedeig fra Gilde er ikke ultraprosessert

Kjøttdeig og karbonadedeig er blant de mest allsidige matvarene i det norske kjøkkenet, og kan danne grunnlaget for mange smakfulle og næringsrike retter. Samtidig viser en undersøkelse fra Opinion (2024) at mange feilaktig forbinder kjøttdeig med ultraprosessert mat.

Men dette stemmer ikke. Ingen av Gildes kjøttdeiger eller karbonadedeiger er ultraprosesserte. 

Gildes kjøttdeiger og karbonadedeiger uten tilsatt salt og vann består av 100% kjøtt, og klassifiseres som minimalt prosesserte produkter (NOVA kategori 1).

Gildes kjøttdeiger og karbonadedeiger med tilsatt salt og vann består av 94% kjøtt, og klassifiseres som prosesserte produkter (NOVA kategori 3).

Hvorfor er ikke Kjøttdeig og karbonadedeig fra Gillde ultraprosessert

For å forstå hvorfor kjøttdeig og karbonadedeig ikke faller inn under kategorien ultraprosessert, må vi se på hvordan ultraprosessert defineres. 

Det finnes ingen offentlig definisjon på hva ultraprosessert mat er, men NOVA-klassifiseringens definisjon er den mest utbredte. Ifølge NOVA er ultraprosesserte produkter så omfattende prosesserte at de ikke lenger ligner råvaren de opprinnelig stammer fra. 

Disse produktene inneholder ofte mye salt, sukker og fett, samt tilsetningsstoffer og ingredienser som vanligvis ikke brukes på kjøkkenet - for eksempel proteinisolater og modifisert stivelse. Les mer om ultraprosessert mat her: Nortura | Ultraprosessert mat

Kjøttdeig og karbonadedeig består hovedsakelig av rent kjøtt som gjennomgår en enkel, mekanisk bearbeiding, kverning. Selv om noen varianter tilsettes salt og vann, har kjøttdeig og karbonadedeig av 100% kjøtt samme ernæringsprofil som rent kjøtt.

Høyt innhold av råvare, lav bearbeidingsgrad og ingen ukjente ingredienser, gjør at kjøttdeiger og karbonadedeiger av 100% kjøtt regnes som minimalt bearbeidede produkter, mens kjøttdeiger og karbonadedeiger med tilsatt salt og vann regnes som prosessert. De er dermed ikke favnet av den omfattende industrielle prosesseringen som kjennetegner ultraprosessert mat.

Kjøttdeig og karbonadedeig som næringskilder

Et variert og balansert kosthold er avgjørende for god helse, ettersom ingen enkelt matvare inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Kjøtt og kjøttprodukter står i dag for ca. 12 % av energiinntaket i det norske kostholdet, men er likevel den største eller nest største kilden til 11 av 19 vitaminer og mineraler (Norkost 4).

Næringsstoffer fra animalsk mat har også jevnt over høyere biotilgjengelighet enn næringsstoffer i vegetabilsk mat, som betyr at kroppen lettere kan ta opp og utnytte næringsstofferene. Eksempelvis er rødt kjøtt en god kilde til jern - et næringsstoff mange i befolkningen får for lite av. Jern fra animalsk mat absorberes i større grad (15-35%) enn jern fra vegetabilske kilder (2-20 %) (WHO, 2004)

Kjøtt påvirker også opptaket av næringsstoffer fra plantebasert mat. Når grønnsaker (særlig de grønne) kombineres med kjøtt, øker opptaket av blant annet jern og sink fra de vegetabilske råvarene. Derfor omtaler vi rent rødt kjøtt som grønnsakens beste venn - en effekt som kalles "kjøttfaktoren". Proteinet i kjøtt har høy kvalitet og god biotilgjengelighet, noe som betyr at det inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger, men ikke kan lage selv - i en form som kroppen lett tar opp og i mengder som monner. (WHO, 2007NNR, 2023)

«Visste du at kjøttdeig og karbonadedeig inneholder rundt 20 g protein per 100 g?»

Kjøttdeig og karbonadedeig bidrar til effektiv ressursutnyttelse

Kjøttdeig og karbonadedeig bidrar til effektiv ressursutnyttelse, som er en viktig del av bærekraftsarbeidet vårt. Ved å bruke hele dyret - også de delene som ikke egner seg som biffer eller fileter - reduseres matsvinn og verdiskapingen øker. 

Gilde er en del av Nortura, og Nortura mottar husdyr fra hele Norge. Rundt 60 prosent av dyret går til mat, hvor en betydelig andel blir til kjøttdeig og karbonadedeig. Det som ikke går til mat, de såkalte plussproduktene, foredles videre til blant annet skinn, kosttilskudd og eksklusive vesker. 

Ull fra småfe benyttes til produksjon av blant annet strikkegarn, interiørartikler og bunader. Les mer om sirkulærøkonomi og arbeidet med plussprodukter her: https://www.gilde.no/konsept/sirkularokonomi

Ved å benytte mest mulig av dyret, legger vi til rette for maksimal verdiskaping. På denne måten skapes det også arbeidsplasser i landbruket, matindustrien og handelen, som bidrar til lokal verdiskaping for bønder, slakterier og fabrikker. 

Gildes kjøttdeiger og karbonadedeiger er alltid norske. Norge er det landet i Europa som bruker minst antibiotika på husdyr, takket være friske dyr og et strengt regelverk. En forsvarlig og restriktiv bruk av antibiotika er viktig for å hindre utviklingen av antibiotikaresistens. Les mer her: https://www.gilde.no/artikkel/friske-dyr-og-lavt-antibiotikabruk

Hvorfor tilbyr Gilde ulike varianter?

Gilde tilbyr kjøttdeiger og karbonadedeiger med og uten tilsatt salt og vann for å dekke ulike behov:

Med salt og vann: Perfekt til kjøttkaker og burgere, da saltet binder væsken og gir en jevn og saftig konsistens som er lettere å spe videre.

Uten salt og vann: Gir deg full kontroll over krydring og tilberedning. Passer utmerket til retter som taco og pizza, der deigen ikke trenger å formes.

Kjøttdeig og karbonadedeig er altså rene, allsidige og næringsrike matvarer. Kombinerer du kjøttdeigen eller karbonadedeigen med andre sunne ingredienser som eksempelvis belgvekster, grønnsaker eller fullkornsprodukter, har du et godt, enkelt og velsmakende utgangspunkt for et balansert kosthold.

Les mer

Bærekraftig ku som spiser gress

En hyllest til gress-eterne!

Derfor er norsk kjøtt bærekraftig

Urfe Sortimentet no020445

Rødt kjøtt inneholder næringsstoffer som er viktig for helsen

I denne artikkelen får du full oversikt over positive egenskaper, myter, sannheter og ikke minst hvor mye rødt kjøtt det anbefales å spise i uken.

Gilde Hemsedal no017077 Foto Oivind Haug

Gilde er alltid 100% norsk og hva er fordeler med dette?

Det er en rekke med grunner til hvorfor en bør velge norsk kjøtt og fra Gilde. Her er åtte grunner til å velge norsk kjøtt fra Gilde.