
Dette er Kjøttprat
Rødt kjøtt er mye omtalt, og vi i Gilde får ofte spørsmål om våre produkter og vår produksjon.

Vi i Gilde opplever stor interesse rundt våre produkter og vår produksjon. Spørsmålene er mange og ofte komplekse, så derfor tester vi nå ut podcast for å gi flere svar på det vi vet at mange lurer på.
Podcast gir oss mulighet til å dykke ned i spennende temaer, samtidig som du kan lytte med «på farta».
Vi har nå laget tre episoder om ultraprosessert mat, tilsetningsstoffer og den unike kua – og kanskje kommer det flere etter hvert. Vi tror og håper du vil lære noe nyttig og interessant, og tar gjerne imot tilbakemeldinger på episodene.
Er det noe du ikke forsto, noe du er uenig i, eller kanskje du fikk noen nye spørsmål eller ideer til flere podcast-temaer? Da kan du sende en mail til forbrukersenter@nortura.no
Enn så lenge – god lytt!
Lytt til eller se episodene her
Episode 1: Kua lager gull av gråstein
Kjøtt fra storfe har vært en viktig næringskilde i Norge i flere tusen år, faktisk helt siden jordbruket kom til landet for over 5000 år siden - det er ikke uten grunn! Storfe har nemlig unike egenskaper, hvor de kan omdanne gress, eng og andre planter vi mennesker ikke kan eller vil spise, til høyverdige proteiner vi mennesker kan spise.
Og visste du at storfekjøtt bidrar til å dekke behovet for en rekke næringsstoffer kroppen vår trenger? Eller at det bidrar med næringsstoffer det kan være vanskelig å få nok av uten? Hva kan du om proteinkvalitet, biotilgjengelighet, eller kjøttfaktoren? I denne episoden går vi inn på de unike egenskapene storfe har. Rett og slett en liten hyllest til gress-eterne blant oss.
Med oss i studio er Christian Konglund, programvert fra Gjenklang Studio, Guro Waage, fagansvar helse og ernæring i Gilde og Nortura og Birger Svihus, Professor i ernæring fra NMBU - Norges miljø-og biovitenskapelige universitet.
Episode 2: Ultraprosssering
Ultraprosessering er et hett tema om dagen og ultraprosesserte produkter kommer høyt opp på listen over hva forbruker ønsker å spise mindre av. Men, hvorfor prosesserer vi mat i utgangspunktet? Hva er egentlig ultraprosessering? Hvordan jobber Gilde med dette? Og hvilke utfordringer og dilemmaer møter vi?
Med oss I studio er programvert Christian Konglund, Guro Waage, fagansvar helse og ernæring i Gilde og Nortura og Monica Håland, fagsjef for produktkvalitet i Gilde og Nortura
Episode 3: Tilsettningsstoffer
Med økt bevissthet rundt ultraprosessert mat, samt nyere forskning på ulike ingredienser og tilsetningsstoffers påvirkning, særlig på mage- og tarm, har bekymringen rundt ulike ingredienser og tilsetningsstoffer økt. Tilsetningsstoffer topper i dag listen over hva forbruker helst ønsker å unngå når de velger produkter. Hva tenker Gilde om dette? Hvorfor brukes ulike ingredienser og tilsetningsstoffer, og kan de enkelt tas ut?
Med oss i studio er prgogramvert Christian Konglund, Guro Waage, fagansvar helse og ernæring i Gilde og Nortura og Espen Halvorsen, fagsjef for produkt i Gilde og Nortura med fagansvar for tilsetningsstoffer.
Les mer om


Visste du dette om sink og kjøtt?
Visste du at sink er et viktig mineral som er til stede i alle celler i menneskekroppen?

Mattrygghet
Mattrygghet er noe mange tar for gitt, men for oss i Gilde og Nortura er det noe av det viktigste vi jobber med.