Mindre av salt, fett og tilsetningsstoffer

Gilde med Nortura skal bidra til å sikre tilgangen til norsk og sunn mat av høy kvalitet.

11. apr. 2023 Oppdatert: 13. des. 2023

Gilde tar folkehelse på alvor og jobber daglig med å lage næringsrike og sunnere produkter av norske råvarer. Det er viktig for oss å bidra til et balansert og sunt kosthold som kan spises med god samvittighet.

Gilde med Nortura er tilsluttet Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, og har gjennom dette forpliktet oss til å redusere salt og mettet fett i produktene våre for å bidra til bedre folkehelse. Vi initierer og deltar aktivt i forskningsprosjekter for å se på helseeffekter av våre produkter og hvordan vi kan gjøre både råvarene og produktene våre enda sunnere.

Vi oppfordrer alle til å følge myndighetenes kostråd, og jobber kontinuerlig for å gjøre folkefavorittene sunnere og å utvikle nye, sunnere produkter i alle produktkategorier. Vi har konkrete mål for å redusere salt og mettet fett i produktene våre og er en av de største leverandørene på nøkkelhullmerkede produkter til dagligvare. Vi jobber også med å redusere bruken av tilsetningsstoffer og allergene ingredienser, for å sikre sunn og god mat til alle.


Slik jobber vi med salt

Gilde har tatt små, men mange skritt for å redusere saltinnholdet i produktene våre over tid, uten å gå på bekostning av mattrygghet og smak. Den største saltreduksjonen ble gjort fra 2013 til 2020, der Nortura reduserte salt med 30%.


Slik jobber vi med fett

Mettet fett er en naturlig del av kjøtt, og ikke en tilsatt ingrediens, slik som salt. Å redusere mettet fett er derfor vanskelig og per i dag økonomisk utfordrende, da overskuddsfett ikke har et naturlig bruksområde. Gilde med Nortura er som følge av dette involvert i forskning som har reduksjon av mettet fett, og ny bruk av overskuddsfett som formål (Animal fat+). Vi kjører også egne interne prosjekter, hvor vi ser på muligheten for å redusere fettinnhold og endre fettsyresammensetningen i råvarene våre gjennom endret fôrsammensetning.


Slik jobber vi med nøkkelhullsprodukter

Gilde med Nortura er allerede en av de største leverandørene av nøkkelhullmerkede produkter til dagligvare. Men, vi har ambisiøse mål om å bli enda bedre, og jobber derfor systematisk med kravene for nøkkelhull ved utvikling av nye produkter. Les mer her om våre magrere produkter som er nøkkelhullsmerket.


Slik jobber vi med tilsetningsstoffer

Gilde bruker kun de tilsetningsstoffene som våre fagfolk mener er nødvendige for det enkelte produktets mattrygghet og kvalitet. Vi gjør fortløpende vurderinger av behov og gjør endringer når vi mener det er fornuftig.

Tilsetningsstoffer eller E-stoffer som det også kalles, er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarhet, gi smak, konsistens eller farge. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjente, og sier ingenting om stoffets opprinnelse eller egenskaper. De kan være både naturlig og kunstig fremstilt.

I Norge har vi noe som heter forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Forskriften forteller oss hvilke stoffer som er lov til å bruke i ulike matvarer, og i hvilke mengder. Forskriften stiller også strenge krav til at det ikke skal tilsettes mer enn nødvendig i et produkt, samt at den er tydelig på at alt som tilsettes et produkt og som har en bestemt funksjon, skal være regulert gjennom den. Det er altså kun lov å bruke godkjente tilsetningsstoffer i mat. Godkjenning blir gitt hvis det foreligger tilstrekkelige vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig.

Forskriften er laget for å veilede matindustrien, samt å beskytte forbruker. Gilde er pliktig til å forholde oss til denne. I de tilfeller hvor det kommer forskning eller dokumentasjon som gjør at vi mener det er nødvendig å gjøre innstramninger, utover det regelverket sier, så gjør vi det. Et eksempel på dette er vår utfasing av Karragenan E047, der vi tidlig tok grep og faset ut tilsetningsstoffet i løpet av 2021 og 2022. Les mer om dette her.