Vi er Gilde – en del av det norske lokalsamfunnet

Kari er en av mange bønder som stiller opp i sitt lokalsamfunn. Hver dag bidrar bøndene i Norge til å holde små og store lokalsamfunn i gang.

14. apr. 2020 Oppdatert: 11. mar. 2021

Jeg er født og oppvokst i Spydeberg

Vel en times kjøretur ut fra Oslo, i Indre Østfold, ligger den lille bygda Spydeberg.

Mellom nypløyde åkre, små skogholt og flere mål med beiteområde bor Kari Bråten. Hun er mor til tre voksne gutter og driver i dag med gris på den gamle familiegården.

- Jeg er født og oppvokst i Spydeberg. Det å drive gård her har vært min store drøm helt siden jeg var liten, sier Kari.

Levende lokalsamfunn

Den lille landbrukskommunen har knapt over 5000 innbyggere. I likhet med andre små bygder og byer rundt om i Norge, er det menneskene her som skaper et rikt og levende lokalsamfunn.

- Vi er ikke langt unna store byer, men vi lever likevel på landet. Her er vi litt mer avhengig av hverandre.

Kari leverer slaktegrisene sine til Gilde. På grunn av samvirkemodellen i Nortura – som er eier av Gilde – går pengene direkte tilbake til bøndene i Norge og resten lokalsamfunnet.

Vi er Gilde Gilde Spydeberg Tina Berger

Engasjert i nærmiljøet

Tina Berger, som driver en lokal matbutikk i Spydeberg sentrum, forteller om den viktige rollen Kari har for det lille lokalsamfunnet.

- Hvis det ikke hadde vært for Kari så hadde vi ikke hatt et like varmt og rikt nærmiljø som vi har i dag, sier hun.

En skikkelig powerlady

I matbutikken til Tina bugner det av delikate produkter laget av lokale råvarer. Her treffer hun Kari rett som det er.

– For meg er Kari er et prakteksempel på en bonde. Hun snakker med alle hun møter, er med på alt som skjer og driver i tillegg egen gård. Hun er en skikkelig powerlady, sier Tina engasjert.

Foruten gårdsdriften har Kari sittet i foreldrearbeidsutvalget på skolen, ledet rideskolen, vært medlem og deretter styremedlem i barne- og ungdomsorganisasjonen 4H og sittet i kommunestyret i bygda.

– Kari stiller alltid opp. Uansett om det for er familie, venner eller andre, så vet folk i Spydeberg at du kan regne med Kari. Kjører du deg fast med bilen din, så er det Kari du ringer, sier Tina.
Kari En del av det norske lokalsamfunnet En skikkelig powerlady

Kortreist mat fra friske dyr

Kari er fra en gammel Spydeberg-slekt. Ikke mer en noen hundre meter fra der hun i dag har gård, vokste besteforeldrene hennes opp.


– For meg har det alltid vært viktig at vi opprettholder et levende bygdeliv i landet vårt. Både folk og dyr skal trives og ha det godt, uansett hvor de bor, sier Kari.

Som medlem i kretsutvalget til Nortura er Kari opptatt av at man utnytter landjorda godt.

Hele to tredjedeler av jordbruksarealet i Norge kan ikke brukes til stort annet enn å dyrke gress, ifølge Norturas samfunnsrapport. Skal vi utnytte disse ressursene er det viktig at vi har bønder i hele vårt landstrakte land.

– Både for egen matsikkerhet og utnyttelse av landjorda er det viktig at vi fortsetter å ha bønder i Norge. Bøndene bidrar til at befolkingen har gode proteinkilder i kortreist kjøtt fra friske dyr.