Oppskrift m/ tips

Kinesisk ribbe

Skribent, kokebokforfatter og matentusiast, Andreas Viestad, har skrevet noen av de mest eksotiske førjulsoppskrifter man finner. I boka "Den store kjøttkokeboken" bruker Andreas Viestad glemte teknikker og inspirasjon fra ulike matkulturer til å lage spennende retter av alle dyrets deler. Fra hode til hale. Viestad skriver: "En av utfordringene med julematen er at det ofte blir noe igjen - og det er begrenset hvor mange ganger man kan spise ribbe gjennom en julesesong".

Utgangspunktet er en kinesisk rett Viestad fikk i Beijing. Hvis du vil ha en mest mulig autentisk smak, bør du forsøke å få tak i brun kinesisk riseddik. Men hvis poenget først og fremst er å lage en skikkelig deilig rett med restene av ribben, trenger du ikke bry deg om det. Selv synes Viestad smaken blir vel så bra om man bruker sherryeddik, som finnes i de fleste større dagligvareforretninger (finner du ikke, bruk vineddik eller blank riseddik).

Serveringsmåtene er mange - sammen med grønnsaker og ris, eller som fyll i et sprøtt salatblad. Her er utgangspunktet ferdig stekt ribbe. Har du bare rått kjøtt som utgangspunkt, kok det sammen med en eddik- og honningblanding i minst en time - spe med vann så det ikke koker tørt.

30 min Lett 4 porsjoner

Fremgangsmåte

1

Slik gjør du

Kjøttet på bildet er skåret til på en kunstferdig vis. Dette gjør du best ved å tegne et mønster oppå svoren (med farge som ikke er vannfast) og skjære ut.

2

Stek løken i ribbefett til den er gyllen og begynner å kollapse.

Skjær ribben i små biter. Hell over soyasaus, eddik og honning, ha i stjerneanis, koriander og eventuelt chili. La koke på lav temperatur i minst 15 minutter, helst mye lenger. Spe på med litt vann, sånn at det ikke tørker inn.

3

Strø over frisk koriander ved servering. Server med masse grønt.