Fremgangsmåte
1 2 dager før steking
Gjerne begynn to dager før steking for en mer krydret smak og luftig svor. Svor rutes opp med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket.
Tips: Man kan skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre! Gni ribben inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
2 Steking
Forvarm ovnen til 250 °C. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann, ca. 2 dl, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min. Ta av folien.
Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen.
Stek videre i ca. 1,5 time for tynnribbe, 2,5–3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
3 Saus
Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca 3 minutter. Rør jevningen med jevne mellomrom slik at den ikke svir seg. Spe med ribbekraft og vann, litt om gangen og kok opp.
Tilsett så fløten og pisk inn brunost, sennep og tyttebærsyltetøy. Smak til med salt og pepper. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.
4 Kok poteter
Del julepølse i biter og stek de i stekepanne sammen med medisterkakene. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat.
5 Kok rosenkål
Legg rosenkålen i kokende vann og la det fosskoke i 3 min. Stek den deretter i smør med hakket hvitløk og ha over hakket timian.
Press til slutt over litt appelsinsaft.
6 Rør sammen syltetøy
Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø og server til en klassisk tradisjonell julemiddag.
7 Server en nydelig julemiddag
Server ribben med det gode tilbehøret og gjerne surkål, eller rødkål, poteter, flatbrød og lefse. Ikke glem sennep, sylteagurk og salt & pepper på bordet. God jul!
Ribbe med rutet svor 3kg fryst
Du trenger | ||
---|---|---|
Ribbe fra Gilde | 2 kg | |
Salt & Pepper | ||
Saus | ||
Hvetemel | 70 g | |
Smør | 100 g | |
Ribbefett | 3 dl (ribbekraften) | |
Vann | 5 dl | |
Fløte | 2 dl | |
Brunost | 3 skiver | |
Dijonsennep | 1 ss | |
Tyttebærsyltetøy | 2 ss | |
Salt & Pepper | ||
Tilbehør | ||
Mandelpoteter | 8 stk | |
Rosenkål | 500 g | |
Smør | 3 ss | |
Finhakket hvitløksfedd | 2 stk | |
Timian | 1 neve | |
Appelsin (saften) | 0,5 stk | |
Tyttebær | 300 g | |
Hvitt sukker | 150 g | |
Vaniljestang | ca. 0,5 stk | |
Andre forslag til tilbehør | ||
Julepølse | 1 stk | |
Medisterkaker | 8 stk | |
Rødkål | 4 dl | |
Surkål | 4 dl | |
Mandler | 100 g |
Gluten |
Melkeprotein inkl laktose |
Sennep |
Nøtter |
Se flere oppskrifter
Øldampet pinnekjøtt
Norsk pinnekjøtt dampet i øl med søtpotetmos toppet med rosmarin. Det søte og salte i perfekt harmoni. Wow dette er digg!
Julefjøl med roastbiff
Enkelt og godt i den travle førjulstid – men også lukseriøst på et julebord. Rødbeter i grove biter, kapers, rømme, gressløk, pepper, ristet rugbrød, salattopper, grove skiver smør, remulade.
Medisterkaker med lun julesalat
Lun salat med småpoteter, og rosenkålblader, epler, mandler, appelsin og basilikumrømme.
Spyd med julesylte
Små spyd med edamer og skivet sylte. Tranbærsyltetøy, sennep- og philadelphiakrem. Pære, fiken, pepperkaker og julekake. En skikkelig fjøl med juletapas.
Julepølse med potetmos og grønnsaker
En litt annerledes måte å spise julepølser, med selleri- og potetmos, sylteagurk, grov sennep, pannestekt gulrot med mandler og persille.