Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus

3t Middels 4 pers.

Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus

Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?

Fremgangsmåte

1

Begynn 2-3 dager i forveien

Rut opp svoren. Krydre en blanding av salt og pepper (ca. 2 ss). Gnis godt inn i ribbestykket 2-3 dager før steking.

2

Sett i ovnen

Plasser ribba på en ribberist eller bygg opp med tallerken slik at fettet renner av.

Hell 1-2 dl vann i langpanna. Damp ribba under tett aluminiumsfolie på 220 grader i ca. 45 minutter midt i ovnen.

3

Hell ut vesken fra formen

Ta ut ribba og hell av det meste av væsken. Skru temperaturen ned til 200 grader og sett ribba uten aluminiumsfolie tilbake på midterste rille. Stekes i ca. 1,5 time. Dersom svoren ikke er helt sprø kan du skru på grillfunksjonen på ovnen og flytt ribba lenger opp i ovnen. Dekk til de stedene på svoren som er best stekt med aluminiumsfolie. Da slipper du å brenne svoren mens du forsøker å "poppe" den. Følg med nøye så du ikke brenner svoren.

4

Hvil ribba

La ribba hvile i 20 minutter før den deles i pene serveringsstykker. NB! Skjær samme retning som ribbeina.

5

Medisterkaker og røkt kjøttpølse

Medisterdeig og melk bør ha samme kalde temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen, og øk etterhvert.

Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at medisterdeigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på med mer melk. Tilsett potetmel, pepper, muskat og ingefær. Spe i resten av melken.

Form runde kaker som du steker gylne i en stekepanne med smør. Trekk medisterkakene gjerne i en gryte med kraft, buljong eller vann i ca. 10 minutter.

Røkte kjøttpølser: Ta av skinnet og del pølsene i 4. først på tvers og såp på langs. Stekes gyldne i godt smør i panna.

6

Appelsinsaus

Bruk litt av ribbefettet som base for sausen.

Ha i en buljongterning / litt fond. Spe med meljevning. Ha i et par spiseskjeer med rømme. Rør inn ca. 1 dl matfløte. Tilsett noen skiver brunost.

Riv skallet av en appelsin og bruk safta av denne i sausen. Ønskes en kraftigere appelsinsmak, bruk litt appelsinjuice. Smak til med salt og pepper.

7

Resten av tilbehør

Kokte mandelpoteter, rødkål og rosenkål.

God jul :)

Tips: Pynt brettet med salatblader, tomatstjerner og epler.