Oppskrift
Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
180 min Middels 4 porsjoner
Fremgangsmåte
1
Begynn 2-3 dager i forveien
Rut opp svoren. Krydre en blanding av salt og pepper (ca. 2 ss). Gnis godt inn i ribbestykket 2-3 dager før steking.
2
Sett i ovnen
Plasser ribba på en ribberist eller bygg opp med tallerken slik at fettet renner av.
Hell 1-2 dl vann i langpanna. Damp ribba under tett aluminiumsfolie på 220 grader i ca. 45 minutter midt i ovnen.
3
Ta ut ribba og hell av det meste av væsken. Skru temperaturen ned til 200 grader og sett ribba uten aluminiumsfolie tilbake på midterste rille. Stekes i ca. 1,5 time. Dersom svoren ikke er helt sprø kan du skru på grillfunksjonen på ovnen og flytt ribba lenger opp i ovnen. Dekk til de stedene på svoren som er best stekt med aluminiumsfolie. Da slipper du å brenne svoren mens du forsøker å "poppe" den. Følg med nøye så du ikke brenner svoren.
4
Hvil ribba
La ribba hvile i 20 minutter før den deles i pene serveringsstykker. NB! Skjær samme retning som ribbeina.
5
Medisterkaker og røkt kjøttpølse
Medisterdeig og melk bør ha samme kalde temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen, og øk etterhvert.
Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at medisterdeigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på med mer melk. Tilsett potetmel, pepper, muskat og ingefær. Spe i resten av melken.
Form runde kaker som du steker gylne i en stekepanne med smør. Trekk medisterkakene gjerne i en gryte med kraft, buljong eller vann i ca. 10 minutter.
Røkte kjøttpølser: Ta av skinnet og del pølsene i 4. først på tvers og såp på langs. Stekes gyldne i godt smør i panna.
6
Appelsinsaus
Bruk litt av ribbefettet som base for sausen.
Ha i en buljongterning/litt fond. Spe med meljevning. Ha i et par spiseskjeer med rømme. Rør inn ca. 1 dl matfløte. Tilsett noen skiver brunost.
Riv skallet av en appelsin og bruk safta av denne i sausen. Ønskes en kraftigere appelsinsmak, bruk litt appelsinjuice. Smak til med salt og pepper.
7
Resten av tilbehør
Kokte mandelpoteter, rødkål og rosenkål.
God jul :)
Tips: Pynt brettet med salatblader, tomatstjerner og epler.