Fremgangsmåte
1 Begynn 2-3 dager i forveien
Rut opp svoren. Krydre en blanding av salt og pepper (ca. 2 ss). Gnis godt inn i ribbestykket 2-3 dager før steking.
2 Sett i ovnen
Plasser ribba på en ribberist eller bygg opp med tallerken slik at fettet renner av. Hell 1-2 dl vann i langpanna. Damp ribba under tett aluminiumsfolie på 180 grader i ca. 30 minutter midt i ovnen.
Tips: Man kan skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre!
3 Hell ut vesken fra formen
Ta ut ribba og hell av det meste av væsken. Skru opp temperaturen til 200 grader og sett ribba uten aluminiumsfolie tilbake på midterste rille. Stekes i ca. 2 timer.
Dersom svoren ikke er helt sprø kan du skru på grillfunksjonen på ovnen og flytt ribba lenger opp i ovnen. Dekk til de stedene på svoren som er best stekt med aluminiumsfolie. Da slipper du å brenne svoren mens du forsøker å "poppe" den. Følg med nøye så du ikke brenner svoren.
4 Hvil ribba
La ribba hvile i minst 20 minutter før den deles i pene serveringsstykker. NB! Skjær samme retning som ribbeina.
5 Medisterkaker og røkt kjøttpølse
Medisterdeig og melk bør ha samme kalde temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen, og øk etterhvert.
Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at medisterdeigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på med mer melk. Tilsett potetmel, pepper, muskat og ingefær. Spe i resten av melken.
Form runde kaker som du steker gylne i en stekepanne med smør. Trekk medisterkakene gjerne i en gryte med kraft, buljong eller vann i ca. 10 minutter.
Røkte kjøttpølser: Ta av skinnet og del pølsene i fire, først på tvers og så på langs. Stekes gyldne i godt smør i panna.
6 Kok poteter, rødkål og rosenkål
Kok mandelpoteter i ca. 15 minutter. Kok rosenkål i 5-10 minutter og rødkål som anvist på pakken.
7 Appelsinsaus
Bruk litt av ribbefettet som base for sausen.
Ha i en buljongterning / litt fond. Spe med meljevning. Ha i et par spiseskjeer med rømme. Rør inn ca. 1 dl matfløte. Tilsett noen skiver brunost.
Riv skallet av en appelsin og bruk safta av denne i sausen. Ønskes en kraftigere appelsinsmak, bruk litt appelsinjuice. Smak til med salt og pepper.
TIPS!
Pynt gjerne fatet med salatblader, tomatstjerner og epler.
Juleribbe 3,75kg Pk
Ribbe og tilbehør | ||
---|---|---|
Ribbe fra Gilde | 2 kg | |
Mandelpoteter | 12 stk | |
Rødkål | 1 pose | |
Surkål | 1 pose | |
Hjemmelagde Medisterkaker | ||
Medisterdeig | 0,5 kg | |
Salt | 1,5 ts | |
Helmelk | 2,5 dl | |
Pepper | 0,5 ts | |
Muskat | 0,25 ts (malt) | |
Frisk Ingefær, finhakket | 0,25 ts | |
Smør | 2 ss | |
Kraft (ev. vann med buljongterninger) | 1,5 l | |
Potetmel | 2,5 ss | |
Appelsinsaus | ||
Buljongterning | 1 stk | |
Mel | ||
Rømme | 2 ss | |
Matfløte | 1 dl | |
Brunost | 3 skiver | |
Appelsinjuice | ||
Salt & Pepper | ||
Ribbefett |
Melkeprotein inkl laktose |
Gluten |
Se flere juleoppskrifter
Langtidsstekt ribbe
Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe! Med denne oppskriften garanterer vi sprø svor til julemiddagen, og at ribba blir saftig og mør. Total steketid på ribba er ca. 8 timer.
Ertestuing / Ertepuré
Hjemmelaget ertestuing passer perfekt både til lutefisk og annen mat. Denne oppskriften er både rask, enkel og smaker veldig godt!
Hjemmelaget rødkål
Hjemmelaget rødkål er enkelt og vil imponere gjestene dine! Passer perfekt til ribbe, kalkun og annen julemat.