Storfehold er nært knyttet til melkeproduksjon
I tidligere tider var oksene også trekkdyr, men nå har de fått selskap av utenlandsk kjøttfe og blir utelukkende brukt til kjøttproduksjon. Ettersom melk har en så sentral plass i norsk kosthold, er storfehold nært knyttet til melkeproduksjonen.
Livssyklus og driftsopplegg varierer til dels stort mellom kalv, melkeku, okse og kjøttfe. De strenge reglene vi har for dyrevelferd i Norge, sikrer imidlertid alle gode forhold. De fleste storfe er oppstallet i båsfjøs, men slippes ut på friluftsbeite eller luftegård 2-6 måneder i året.
Hvorfor kjøttfe? Hva er galt med melkekyr?
Det er ingenting galt med melkekyr. Det er jo de som utgjør størsteparten av storfekjøttet vårt, påpeker Erik. Men kjøttfe er store dyr med spesielt god kjøttfylde. De gir større stykker, rett og slett. Og en stor indrefilet, for eksempel, gir bedre kjøtt enn en liten. Dessuten er dette raser med en meget gunstig fettmarmorering, og det gir saftig kjøtt med mye smak, sier skjærelederen.
Fagenstusiasten Erik Bøe forklarer kjøttfe
Kjøttfe er raser som bare brukes til kjøttproduksjon, forklarer Erik, som til daglig er skjæreleder ved Nortura på Gol. De tilhører rasene Charolais, Simmental, Aberdeen Angus, Hereford og Limousin. Disse dyrene beiter utendørs, og kalvene får melk fra kua i den viktige tidlige perioden for dyrets vekst og utvikling.
Visste du at...
Gildes storfe er skikkelige luksusdyr? Hudene fra Gildes storfe er av verdens beste kvalitet, og kjøpes opp av luksusmerker til produksjon av blant annet bilseter, vesker, sko og belter.
Bli inspirert
Hjemmelaget pesto
15m Lett 4 pers.
Maiskrem
10m Lett 4 pers.
Hjemmelaget pommes frites
30m Lett 4 pers.
Enkel hjemmelaget hamburgerdressing
5m Lett 2 pers.
Grillpølse med spansk tilbehør
10m Lett 4 pers.
Grillpølse med tyrkisk tilbehør
15m Lett 4 pers.
Grillpølse med fransk tilbehør
15m Middels 4 pers.
Grillpølse med ungarsk tilbehør
10m Lett 4 pers.