Go to main content
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter

Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med hvor mye vann du trenger, hvor lenge pinnekjøttet skal dampe og tips til ekstra smak. Se hvordan du tilbereder pinnekjøtt steg-for-steg i video.

Beregn ca. 400-500 gram pinnekjøtt per person.

The current vote is 5 stars out of 5.
(10)
210 minutter
Middels
4 personer

Fremgangsmåte

1 Vanne ut pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i 12-30 timer i en kjele. Du kan gjerne vanne ut pinnekjøtt over natten. La det stå i romtemperatur.

Hvis du ønsker mindre salt pinnekjøtt kan du bytte ut vann 2 ganger i løpet av tiden.

2 Damp pinnekjøttet

Når pinnekjøttet er ferdig vannet ut, legger du en metalrist eller pinner i bunnen av en vid kjele. Hell på vann til rett under risten eller pinnene, og legg pinnekjøttet over, og sett på lokk.

Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet trekke i ca 3. timer, eller til kjøttet løsner fra benet.

Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll med mer vann.

3 Damp vossakorv

Når pinnekjøttet nærmer seg ferdig, legger du vosskorven over pinnekjøtet i kjelen og lar det dampe i ca. 10 minutter.

Et tips for at pølsene ikke skal sprekke upp under damping er å stikke noen hull i skinnet av pølsen med en gaffel eller tannpirker.

Skjær opp vossakorven i passelige biter før servering.

4 Kålrabistappe

Skrell og kutt kålrabi og gulerøtter i biter, og kok det mørt i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet, og mos det grovt med en stapper.
Tilsett fløte etter ønske, og smak til med salt og pepper.

Tips: om du vil ha mer smak kan du legge til litt smørstekt hvitløk.

5 Server

Server deilig nydampet pinnekjøtt med vossakorv, kålrotstappe og rosmaring.

Bruk kraften i bunnen av kjelen som saus og server gjerne pinnekjøttet med kokte mandelpoteter.

Vel bekomme og god jul, fra den norske bonden!

Du trenger
Gilde Pinnekjøtt 2 kg
Vossakorv 2 pk
Kålrot 3 stk
Gulrøtter 2 stk
Fløte 1 stk
Salt & Pepper
Små poteter 8 stk
Rosmarin

Melkeprotein inkl laktose

Se flere juleoppskrifter

Birger tilbereder viser hvordan man far spro svor no030893

Birger Frimo garanterer deg sprø svor til julemiddagen!

Langtidsstekt ribbe på et fat med tilbehør
Rating of this product is 4.67 out of 5.

Langtidsstekt ribbe

Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe! Med denne oppskriften garanterer vi sprø svor til julemiddagen, og at ribba blir saftig og mør. Total steketid på ribba er ca. 8 timer.

Ertestuing / ertepuré tilberedt med poteter, lutefisk og Gilde bacon

Ertestuing / Ertepuré

Hjemmelaget ertestuing passer perfekt både til lutefisk og annen mat. Denne oppskriften er både rask, enkel og smaker veldig godt!

Hjemmelaget rødkål

Hjemmelaget rødkål

Hjemmelaget rødkål er enkelt og vil imponere gjestene dine! Passer perfekt til ribbe, kalkun og annen julemat.

Ribbe no028061
Rating of this product is 4.73 out of 5.

Hel ribbe med deilig tilbehør

Vi garanterer ribbe med sprø svor og saftig kjøtt!