Fremgangsmåte
1 Vanne ut pinnekjøtt
Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i 12-30 timer i en kjele. Du kan gjerne vanne ut pinnekjøtt over natten. La det stå i romtemperatur.
Hvis du ønsker mindre salt pinnekjøtt kan du bytte ut vann 2 ganger i løpet av tiden.
2 Damp pinnekjøttet
Når pinnekjøttet er ferdig vannet ut, legger du en metalrist eller pinner i bunnen av en vid kjele. Hell på vann til rett under risten eller pinnene, og legg pinnekjøttet over, og sett på lokk.
Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet trekke i ca 3. timer, eller til kjøttet løsner fra benet.
Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll med mer vann.
3 Damp vossakorv
Når pinnekjøttet nærmer seg ferdig, legger du vosskorven over pinnekjøtet i kjelen og lar det dampe i ca. 10 minutter.
Et tips for at pølsene ikke skal sprekke upp under damping er å stikke noen hull i skinnet av pølsen med en gaffel eller tannpirker.
Skjær opp vossakorven i passelige biter før servering.
4 Kålrabistappe
Skrell og kutt kålrabi og gulerøtter i biter, og kok det mørt i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet, og mos det grovt med en stapper.
Tilsett fløte etter ønske, og smak til med salt og pepper.
Tips: om du vil ha mer smak kan du legge til litt smørstekt hvitløk.
5 Server
Server deilig nydampet pinnekjøtt med vossakorv, kålrotstappe og rosmaring.
Bruk kraften i bunnen av kjelen som saus og server gjerne pinnekjøttet med kokte mandelpoteter.
Vel bekomme og god jul, fra den norske bonden!
Du trenger | ||
---|---|---|
Gilde Pinnekjøtt | 2 kg | |
Vossakorv | 2 pk | |
Kålrot | 3 stk | |
Gulrøtter | 2 stk | |
Fløte | 1 stk | |
Salt & Pepper | ||
Små poteter | 8 stk | |
Rosmarin |
Melkeprotein inkl laktose |
Se flere juleoppskrifter
Langtidsstekt ribbe
Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe! Med denne oppskriften garanterer vi sprø svor til julemiddagen, og at ribba blir saftig og mør. Total steketid på ribba er ca. 8 timer.
Ertestuing / Ertepuré
Hjemmelaget ertestuing passer perfekt både til lutefisk og annen mat. Denne oppskriften er både rask, enkel og smaker veldig godt!
Hjemmelaget rødkål
Hjemmelaget rødkål er enkelt og vil imponere gjestene dine! Passer perfekt til ribbe, kalkun og annen julemat.