Porchetta er italiensk ribbe med masse godt krydder - en perfekt julemiddag å servere gjester. Her gir vi deg en knallgod oppskrift og forslag til tilbehør.
Fremgangsmåte
1
Temperatur og utbening
Sørg for at ribben er romtemperert. Ben ut ribben. Det er ikke så vanskelig å få ut benene på en såkalt tynnribbe, bare snitt litt langs kantene og riv dem ut. Er det kotelettkam og ryggben på ribben, er det mer plundrete og krever litt tålmodighet.
2
Gni inn krydder
Gni alt krydderet inn i kjøttsiden. I denne oppskriften kan man godt bruke tradisjonelt norsk julekrydder, men vi anbefaler å prøve ut denne italienske varianten med fennikelfrø, salvie og timian.
3
Rull sammen
Rull ribba tett sammen og knyt igjen med solid kjøkkenhyssing eller ståltråd. Det blir best resultat om to personer samarbeider.
Ha rist i bunnen av en langpanne eller ildfast form. Hell i en skvett kokende vann. Legg på ribberullen og dekk tett med aluminiumsfolie.
4
Stek i ovnen
Steketid på porchetta er 3-4 timer i ovn på 220° C, avhengig av tykkelsen på rullen. Ta av folien omtrent halvveis i stekingen.
5
Lag tilbehør og server
Server med ovnsbake poteter ispedd rikelig med hele hvitløksfedd, aubergine og squash i biter, sitronbåter, rosmarin og god olivenolje. Legg gjerne hele ranker av cherrytomater inn mot slutten av steketiden og server en god aioli til.
Nå er du klar for å imponere gjestene med en nydelig, italiensk ribbe. Boun appetito, fra den norske bonden!