Fremgangsmåte
1 Gni ribba godt inn med salt og pepper
For å tilberede ribba starter vi å krydre med salt og pepper. Gjerne gjør dette dagen i forveien, for et ekstra godt resultat. NB: Hvis ribben ikke kommer ferdig rutet, vent med å rute svoren til etter damping.
2 Legg i en langpanne
Legg ribba i en langpanne og bygg opp under midten, eller mot en av sidene, med folie eller asjett. Det er viktig at man får en helling for at fettet skal kunne renne av under steking. Dette er viktig for at svoren skal bli sprø.
3 Hell over vann
Hell i 2-3 dl med vann og tett til med folie over langpannen. Sett inn langpannen i midten av en ferdig oppvarmet ovn på 220°C. Stek i ca. 45 minutter.
4 Fjern folien, senk temperaturen og stek videre
Fjern folien og senk temperaturen til 200°C. Stek videre i halvannen time. Hvis ikke svoren blir sprø kan du bruke grillfunksjonen. Følg godt med og dekk til delvis med aluminiumsfolie der svoren blir sprø, for å unngå brent svor.
5 La ribba hvile
La ribba hvile på benken i minst 20 minutter før servering. Dette er for at kjøttsaften skal sette seg før man skjærer opp.
Vipps, så er juleribben klar for servering. God jul, fra den norske bonden!
Se flere ribbeoppskrifter og tilbehør
Saus til ribbe
Brun saus til ribbe er et tradisjonelt og nydelig tilbehør. Her er en enkel oppskrift med fløte for ekstra god smak.
Hjemmelaget rødkål
Hjemmelaget rødkål er enkelt og vil imponere gjestene dine! Passer perfekt til ribbe, kalkun og annen julemat.
Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?