Fremgangsmåte
1 Hvis du kjøper hel lammeside starter du med å kutte
Pinnekjøttet må skjæres opp før det vannes ut. Du kan kjøpe en hel lammeside og kutte opp pinnekjøttet selv, eller kjøpe ferdig oppdelt pinnekjøtt.
2 Start utvanningen dagen før
Start dagen før middagen skal serveres og legg kjøttet i kaldt vann i 16-24 timer. Bruk rikelig med vann, og bytt vann en gang underveis. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Smak på kjøttet for å kjenne om du synes det er godt nok vannet ut. Smaken er som kjent variert, og når det gjelder pinnekjøtt er det mange variasjoner på hva folk liker best.
Utvanningstabell for ulike resultat:
Utvanningstid | Utvanningstid | Utvanningstid | Utvanningstid | |
12 timer | 16 timer | 24 timer | 30 timer | |
Saltmengde | Saltmengde | Saltmengde | Saltmengde | |
Tørt | 9,4 | 9,4 | 9,4 | 9,4 |
Utvannet | 7,3 | 5,5 | 5 | 4,2 |
Dampet | 8 | 6 | 5,5 | 4,6 |
Utvannet på kjølerom. Bytte vann en gang underveis | ||||
Dampetid 3,5 timer |
3 Temperatur på vannet
Lunkent vann gir raskere utvanning, så hvis du er sent ute kan du bruke varmt vann. Bruk et termometer, og sjekk at vannet holder en temperatur på rundt 37 grader. Bytt vannet ofte, minst hver halvtime. Etter ca. 3-4 timer kan du smake på kjøttet for å kjenne om det er godt nok vannet ut.
4 Når pinnekjøttet er ferdig utvannet
Når pinnekjøttet er ferdig utvannet, er det tid for å dampkoke det i en kjele med vann sammen med bjørkepinner. Prøv en av våre oppskrifter lenger ned på denne siden for et sikkert resultat!
Ønsker du å gå metodisk til verks, så har vi i Gilde laget en utvanningsoversikt du med hell kan følge:
Tørt pinnekjøtt fra Gilde inneholder 11 gram salt (per 100 gram vare). Bytter du kjølig vann én gang og vanner ut i 24 timer, for deretter å dampe pinnekjøttet i 2,5 timer, er saltmengden halvert til 5,5 gram. Ved 16 timers utvanning er saltmengden etter damping 6 gram, og ved 30 timer 4,6 gram. Skulle du være uvanlig glad i saltsmak, er det 8 gram salt i dampet pinnekjøtt hvis du vanner ut i 12 timer.
Se flere oppskrifter
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter
Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med…
Pinnekjøtt med rotmos og saus
Prøv denne enkle oppskriften med vårt fineste pinnekjøtt! Klassikern de fleste liker, fra den norske bonden!
Juletaco med pinnekjøtt
Tiden på denne oppskriften forutsetter at du har pinnekjøttrester. Dersom du ikke har det må du beregne ekstra tid til å lage pinnekjøttet.
Pinnekjøttpizza med juletopping
Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…