Birgers råd til vellykket pinnekjøtt - Slik lykkes du med Pinnekjøttet

Birger pinnekjøtt

Mange vestlendinger vil nok hate meg for et av tipsene!

Alltid norsk kjtt uten symboler negativ RGB

Julen nærmer seg

For mange betyr det forberedelser til årets mest betydningsfulle måltid - julemiddagen. For en god del er pinnekjøtt det som skal serveres, og her er Gilde-kokkens tips for å sikre en vellykket rett.

Den vestlandske favoritten, pinnekjøtt, er utrolig velsmakende, og det beste av alt er at retten nesten lager seg selv! De fleste foretrekker pinnekjøttet saltet og tørket, men noen, spesielt de fra Voss-området, foretrekker også røkt pinnekjøtt.

Måten man damper det på kan variere, med noen som bruker bjørkepinner, andre som bruker rister, og noen til og med bruker poteter som rister som senere serveres ved siden av. Uansett hvordan du velger å tilberede pinnekjøttet, er kvaliteten på råvaren det viktigste grunnlaget for en vellykket rett, og Gilde har nettopp det kvalitetskjøttet du trenger.

Gilde tilbyr en serie kvalitetsråvarer kalt "Vår fineste jul," som inkluderer pinnekjøtt, tynnribbe, medisterkaker, julepølser, julesylte, roastbiff og skinkestek. Disse råvarene er alle av høyeste kvalitet og kommer fra norske bønder. Birger Frimo i Gilde, sier "Det er norske råvarer - fra norske bønder. Serien gjør det enkelt for deg å servere godt håndverk i julen."

Slik vanner du ut pinnekjøtt

Hvis du kjøper hel lammeside starter du med å kutte

Pinnekjøttet må skjæres opp før det vannes ut. Du kan kjøpe en hel lammeside og kutte opp pinnekjøttet selv, eller kjøpe ferdig oppdelt pinnekjøtt.

Start utvanningen dagen før

Start dagen før middagen skal serveres og legg kjøttet i kaldt vann i 16-24 timer. Bruk rikelig med vann, og bytt vann en gang underveis. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Smak på kjøttet for å kjenne om du synes det er godt nok vannet ut. Smaken er som kjent variert, og når det gjelder pinnekjøtt er det mange variasjoner på hva folk liker best.

Utvanningstabell for ulike resultat:

Utvanningstid

Utvanningstid

Utvanningstid

Utvanningstid

12 timer

16 timer

24 timer

30 timer

Saltmengde

Saltmengde

Saltmengde

Saltmengde

Tørt

9,4

9,4

9,4

9,4

Utvannet

7,3

5,5

5

4,2

Dampet

8

6

5,5

4,6

Utvannet på kjølerom. Bytte vann en gang underveis

Dampetid 3,5 timer

Temperatur på vannet

Lunkent vann gir raskere utvanning, så hvis du er sent ute kan du bruke varmt vann. Bruk et termometer, og sjekk at vannet holder en temperatur på rundt 37 grader. Bytt vannet ofte, minst hver halvtime. Etter ca. 3-4 timer kan du smake på kjøttet for å kjenne om det er godt nok vannet ut.

Når pinnekjøttet er ferdig utvannet

Når pinnekjøttet er ferdig utvannet, er det tid for å dampkoke det i en kjele med vann sammen med bjørkepinner. Prøv en av våre oppskrifter lenger ned på denne siden for et sikkert resultat!

Ønsker du å gå metodisk til verks, så har vi i Gilde laget en utvanningsoversikt du med hell kan følge:

Tørt pinnekjøtt fra Gilde inneholder 11 gram salt (per 100 gram vare). Bytter du kjølig vann én gang og vanner ut i 24 timer, for deretter å dampe pinnekjøttet i 2,5 timer, er saltmengden halvert til 5,5 gram. Ved 16 timers utvanning er saltmengden etter damping 6 gram, og ved 30 timer 4,6 gram. Skulle du være uvanlig glad i saltsmak, er det 8 gram salt i dampet pinnekjøtt hvis du vanner ut i 12 timer.

Kvalitet og smak henger nøye sammen

Når kvaliteten er god, smaker produktene også godt. Gilde er et samvirke eid av over 16 300 norske bønder, og produktene deres lages utelukkende av 100 prosent norsk kjøtt fra disse bøndene. Juleserien "Vår fineste jul" er intet unntak.

Tilberedning av pinnekjøttet

Når det kommer til selve tilberedningen av pinnekjøttet, finnes det både tradisjonelle og moderne metoder. Gilde-kokken foretrekker en litt utradisjonell metode, hvor han trekker pinnekjøttet i kraft. Birger påpeker:

– "Mange vestlendinger vil nok hate meg for dette ... Men jeg trekker pinnekjøttet i kraft!"

Frimo forklarer: "Jeg tar pinnekjøttet ut av vannet det har ligget i, og tilsetter deretter nytt vann og én buljongterning per halvliter nytt vann. I gryta har jeg også litt purreløk, gulrot, selleri og timian. Jeg lar det koke opp, så skummer jeg det, og så koker jeg det i noen timer på lav varme."

Ifølge Frimo er dette en Østlands-måte å tilberede pinnekjøtt på. Til slutt tilsetter han persille og smør i kraften, som serveres ved siden av pinnekjøttet.

Han hevder at denne metoden gir verdens beste pinnekjøtt, og hans egne barn er enige i det!

Pinnekjøtt i seg selv er imidlertid ikke en fullverdig julemiddag. Du trenger også tilbehør. På en pinnekjøttallerken finner du vanligvis poteter, rotmos og vossakorv. Ofte blir det mat til overs, så nedenfor finner du noen av Gildes beste oppskrifter for å bruke restene.

Du kan også utforske flere deilige oppskrifter fra Gilde for dine julesamlinger rundt middagsbordet.