Fremgangsmåte
1 Lag krydderblanding
Finhakk en løk og bland den med salt, pepper, ingefær og gelatinpulver. Skjær opp kjøttet i strimler og bland i krydderblandingen.

2 Sy lammerullen
Legg blandingen i rulleskinnet og sy rullen med en bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en fin fasong. Surr rullen godt inn med mer bomullstråd eller legg i nettet som følger med produktet.

3 Lag saltlake
Kok opp vann, salt og sukker. Avkjøl til ca. 4 grader før rullen legges oppi. La lammerullen ligge i saltlaken i 8-10 dager.

4 Trekk rullen i vann
Trekk rullen i vann ved ca. 80 grader i 2 timer. Press ut eventuell overflødig væske før du lar den avkjøle seg.
Etter dette kan den serveres, men ønsker du en mer kompakt/flatere rull kan du legge den i press. La rullen hvile i 15 minutter etter trekking og legg den i en syltepresse. Stram til gradvis – én omdreining hvert 15. minutt – for å unngå at rullen blir tørr. Fortsett til den er 6–7 cm tykk.
Har du ikke syltepresse, kan du legge rullen mellom to skjærebrett og plassere noe tungt (ca. 6 kg, f.eks. en kjele med vann) oppå. Øk vekten/vannet gradvis.

Nå har du en skikkelig god, hjemmelaget lammerull! Perfekt å gi i gave eller å servere familien i julen. Vel bekomme, fra den norske bonden.

Lammerullråstoff Fr Pk
Du trenger | ||
---|---|---|
Lammerullråstoff fra Gilde | 1 pakke | |
Krydderblanding | ||
Gul løk | 1 stk | |
Pepper | 2 ts | |
Salt | 3 ss | |
Malt ingefær | 1 ts | |
Gelatinpulver | 1 pakke | |
Saltlake | ||
Vann | 5 liter | |
Salt | 1,5 kg | |
Hvitt sukker | 2 dl |
Oppskrifter med lammerull og annen julemat

Lammerull anrettet på toast
Dette er forretten sauebonden Jan Erik fra Sørreisa lager i serien "Julegilde" som du kan se på Gildes Youtube-kanal i desember.

Spyd med julesylte
Små spyd med edamer og skivet sylte. Tranbærsyltetøy, sennep- og philadelphiakrem. Pære, fiken, pepperkaker og julekake. En skikkelig fjøl med juletapas.

Sylte på vaffel med rødbetsalat
Denne oppskriften er laget av "sultne gutter" i samarbeid med Gilde.

Ribberull på lussekatter
Delte lussekatter smurt med ribberull, philidelphiapost og appelsinmarmelade.

Ribberull på landbrød med fikenmarmelade
Landbrød med norsk ribberull, fikenmarmelade, blå druer og fiken. Supergodt i jula!