Fremgangsmåte
1 1-2 dager før servering
Vann ut pinnekjøttet i 24-36 timer. Bytt vann et par ganger. Beregn 400–500 g pinnekjøtt pr. person.
2 3-4 timer før servering
Finn frem en stor kjele eller gryte og legg bjørkepinner eller poteter i bunnen. Ha ølet og fyll opp med vann til bjørkepinnene er så vidt dekket.
Fordel pinnekjøttet oppå, sett på lokk og la det dampe på svak til middels varme i 3-4 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.
Sjekk pinnekjøttet cirka hver halvtime, og etterfyll eventuelt med kokende vann slik at gryta ikke koker tørr. Ta vare på sjyen.
3 Kålrot og poteter
Skrell kålrot og søtpotet (eller gulrot), og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå og dampe et par minutter på lav varme uten lokk.
Mos grønnsakene med en stavmikser eller stapper. Rør inn smøret i terninger, og smak til med kremfløte, kajennepepper, salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm. Kok potetene møre.
4 Servering
Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, potetene og sjyen fra gryta. Nytes med godt drikke som er klassisk for julen, eller bobler med mer syre.
TIPS!
Tips! Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen i noen minutter. Følg med slik at du ikke svir kjøttet.
Gilde pinnekjøtt fra serien «Vår fineste jul» pinnekjøttet er tilgjengelig i de fleste Kiwi i tillegg til enkelte Bunnpris, Spar, Joker, Coop Mega og Coop OBS. Pinnekjøttet er Nyt Norge-merket. Les mer om produktene i serien «Vår fineste jul» og få flere oppskrifter her.
| Øldampet pinnekjøtt med rotmos | ||
|---|---|---|
| Gilde Pinnekjøtt | 2 kg | |
| Øl | 0,5 l | |
| Poteter | 8 - 12 stk | |
| Dijonsennep | ||
| Tyttebærsyltetøy | ||
| Persille (grovhakket) | ||
| Kålrotmos | ||
| Kålrot | 1 stk | |
| Gulrøtter | 2 stk | |
| Smør | 75 g | |
| Kremfløte | 0,5 - 1 dl | |
| Kajennepepper | ||
| Salt & Pepper | ||
| Gluten |
| Sennep |
| Melkeprotein inkl laktose |
Flere oppskrifter til julematen
Kaaynes ultimate julesandwich
Prøv Kaaynes diggeste julesandwich med sylte, roastbiff, skinkestek, sennepsaus og rødløk.
Hvordan steke ribbe - med sprø svor
Slik steker du perfekt ribbe til jul med garantert sprø svor!
Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?
Juletaco med pinnekjøtt
Tiden på denne oppskriften forutsetter at du har pinnekjøttrester. Dersom du ikke har det må du beregne ekstra tid til å lage pinnekjøttet.