Go to main content
Norsk spekemat pa spekeplanke no026762

17. mai mat - inspirasjon

Inspirasjon

Enkel 17. mai mat til gjestene

17. mai er en dag det skjer mye, og man har ofte ikke tid til avansert matlaging. Her har du noen forslag til enkel, men god varm mat, for eksempel er pølser alltid en sikker vinner på nasjonaldagen!

Wienerpolse i gryte 17 mai
Rating of this product is 4.9 out of 5.

Slik koker du wienerpølser

Hvordan koke pølser? Wienerpølser er en enkel, rask og god middag. Men en vanlig feil mange gjør er å koke pølser. Wienerpølser skal ikke kokes, de skal trekkes. Når pølser koker sprekker de, og…

Pizza med kjottboller

Pizza med kjøttboller

Mens ordtaket "Less is more" beskriver den italienske pizzaen, kan vi trygt si at den amerikanske pizzaen passer bedre inn i kategorien "More is more".

Pasta med pesto og spekeskinke
Rating of this product is 5 out of 5.

17. mai pasta med spekeskinke

Om det er lite tid til å lage middag mellom barnetog og borgertog på 17. mai er dette løsningen! Denne oppskriften på kremet pasta med spekeskinke, pesto, ruccula og parmesan passer perfekt som 17.…

Chili con carne
Rating of this product is 3.75 out of 5.

Chili con carne

Chili con carne er en chiligryte med kjøttdeig. Passer for deg som liker det litt spicy!

Karbonadesmørbrød
Rating of this product is 4.67 out of 5.

Karbonadesmørbrød

Karbonadesmørbrød er en klassiker, enten det er snitter til selskaper eller bare en ekstra god lunsj. Prøv vår variant!

Enkle tapasretter til koldtbordet

Disse tapasrettene er enkle å lage og smaker fantastisk! Et godt koldtbord hører 17. mai til, men det må ikke avanserte retter til for at måltidet skal bli en suksess.

Bacondadler
Rating of this product is 5 out of 5.

Bacondadler

Dadler med bacon er en perfekt kombinasjon, ettersom de søte dadlene med det salte baconet smaker helt fantastisk sammen. Baconsurrede dadler passer perfekt som forrett, fingermat, snacks, til tapas…

Salami Santalona pa baguette med paprika
Rating of this product is 5 out of 5.

Pintxos med salami

Pintxos, også kalt pinchos, betyr "små munnfuller" og er fingermat på sitt beste! Dette er tradisjonell barmat i Spania, og er den baskiske versjonen av tapas. Pintxos serveres på brød, og toppingen…

Melon spekeskinke og balsamico
Rating of this product is 5 out of 5.

Melonspyd med spekeskinke og mozzarella

Melon og spekeskinke er en enkel og god forrett, eller som en tapasrett til koldtbordet. Saltsmaken i norsk spekeskinke passer perfekt med sødmen fra melonen. Dette er en delikat og frisk rett, men…

Søtpotet med avokadokrem og baconmole no018701

Søtpotet med avokadokrem og bacon

Bakt søtpotet med avokadokrem og bacon er en perfekt blanding av søtt og salt! Her har vi bakt søtpoteten i ovnen til den er myk og gylden. Denne retten er perfekt fingermat, og passer fint til tapas…

Bruscetta med spekeskinke og bær
Rating of this product is 5 out of 5.

Bruschetta med spekeskinke, hvitost og bær

Oppskrift på bruschetta med norsk spekemat, hvitost, litt grønt og friske bær. Altså en norsk vri på den italienske klassikeren. Dette er en enkel, rask og god rett som passer perfekt til forrett,…

TIPS! Beregn totalt 500-600 gram mat per person. Her bør du også vurdere om du tror de som kommer spiser mer eller mindre enn gjennomsnittet.

Retter til frokosten

Start dagen med en ordentlig god 17. mai frokost! Her får du flere tips til både tapas og andre nydelige frokostretter.

17 mai bakgrunn no017783

17. mai frokost - inspirasjon og oppskrifter

Lite slår en skikkelig god 17. mai frokost med de du er glad i! Her finner du inspirasjon til oppskrifter som gjør frokosten, eller lunsjen, til en suksess.

Hva med litt grilling på nasjonaldagen?

Hvis det er fint vær er grilling noe av det hyggeligste å bruke dagen på. Heldigvis er det meldt nydelig vær i store deler av landet på fredag! Grilling gjør det også enkelt å kunne servere noe alle liker, enten det er spareribs eller ostepølse som er favoritten.

Spareribs med diverse tilbehør
Rating of this product is 5 out of 5.

Spareribs med urtesmør og mangosalsa

Spareribs med syrlig og eksotisk tilbehør - noe av det beste du kan få på grillen. Prøv vår variant Sweet Honey BBQ, og nyt et nydelig sommermåltid.

Cheeseburger-med-bacon
Rating of this product is 5 out of 5.

Cheeseburger med bacon

Klassisk cheeseburger med bacon fra den norske bonden!

Grillet entrecote med tilbehøret asparges, salat og løk
Rating of this product is 4.88 out of 5.

Entrecôte med asparges, honningrillet løk og salat

Entrecôte er kokkenes favorittbiff! Mør og saftig med god marmorering. Her får du tips om hvordan entrecôte grilles, og hvilket tilbehør du bør velge. Husk å la entrecôten hvile i ca. 10 minutter, så…

Helgrillet ytrefilet med tomat og mozarellasalt

Ytrefilet med tomat og mozzarellasalat

Norsk ytrefilet på grillen er en sommerklassiker. Prøv sammen med tomat og mozzarella.

Polsemakerens beste chili og ost
Rating of this product is 5 out of 5.

Chili- og ostepølse med søtpotet, ruccola og humus

Søtpotet til chilli- og ostepølse er så godt og harmonerer veldig bra! Prøv denne enkle oppskriften på grillen.

Tips til grillmat - Grillguiden fra Gilde

Grillguiden

Endelig grillsesong og grillmat! Her gir vi deg gode tips til grillmat, og lærer deg hvordan du kan oppnå de beste, mest smakfulle resultatene på grillen.

17. mai mat på sitt beste - Retter med spekemat

Spekemat på menyen gjør alltid feiringen ekstra god! Et bugnende spekefat er et fast innslag på koldtbordet, i tillegg til at det er supergodt og veldig enkelt å lage.

17. mai planke med spekemat
Rating of this product is 5 out of 5.

17. mai-planke med norsk spekemat

En 17. mai fjøl med deilig spekemat er enkel, rask og smakfull festmat å servere på nasjonaldagen. Et nydelig spekefat er det perfekte midtpunktet på frokostbordet på 17. mai og er en fin rett til…

SpekeskinkButterdeigspai med spekeskinke, gorgonzola og honninge 2018 no023273 1
Rating of this product is 5 out of 5.

Butterdeig med ost og skinke

Butterdeig med spekeskinke, gorgonzola og honning er en litt eksklusiv frokost, og passer perfekt til koldtbord! I denne oppskriften serverer butterdeig som en pai med frisk og smakfull topping. Denne…

Gilde birkebeinerskinke med lakserogn no018519

Spekeskinketoast med rogn

Det kan høres rart ut, men kombinasjonen av spekeskinke og rogn er nydelig! Ved å tørke skinken i ovnen, blir den som en hard kjeks, så det gir retten en spennende, sprø konsistens. (Husk at retten…

Spekeskinke 20Vannmelonpizza med spekeskinke18 no023274 1

Melon med spekeskinke, fetaost og bringebær

Melon og spekeskinke er en super kombinasjon ettersom saltsmaken i norsk spekemat passer perfekt med sødmen i melonen. Denne oppskriften bruker vannmelon som base, lignende en pizza, og er toppet med…

Birkebeiner fenalar Julegildet 2019

Spekemat på flatbrød

Spekemat på flatbrød er enkel, rask og super god fingermat som passer like bra til forrett og tapas som til koldtbord. Man kan bruke forskjellige type spekemat, fra skinke til fenalår. I denne…

Kjøp 100% norsk spekemat fra Gilde på nett

Kjøp produkter fra Gilde på nett

Tilbehør

Ethvert koldtbord bør også ha noe godt tilbehør. For eksempel passer aioli og tzatziki til det meste av kjøtt.

Aioli
Rating of this product is 3.67 out of 5.

Aioli

Hjemmelaget aioli er en slager på koldtbordet. Her har du en skikkelig god oppskrift.

Tzatziki
Rating of this product is 5 out of 5.

Tzatziki

Hjemmelaget tzatziki er en enkel oppskrift og et nydelig tilbehør. Perfekt til grillsesongen, koldtbordet eller salater. Tzatziki passer til det meste!

Rødbetsalat

Rødbetsalat

Sprit opp koldtbordet med denne fargerike salaten! Røbetsalat er et tilbehør som passer perfekt til pålegg som skinke, sylte eller leverpostei.

Å lage syltet rødløk er enkelt, her avbildet på en cheeseburger
Rating of this product is 4.67 out of 5.

Syltet rødløk

Å lage syltet rødløk går raskt og er veldig enkelt. Denne oppskriften er ferdig på tre enkle steg og passer til nesten all slags mat.

Pastasalat med skinke, bacon og blamuggost

Pastasalat med skinke, bacon, bjørnebær og blåmuggost

Denne salaten kan du lage hjemme før du legger ut på tur. Ha den i en plastbolle eller glass med lokk og ta med dressingen ved siden av i et tett syltetøyglass eller på en flaske. Hell over ved…

Det lille ekstra på koldtbordet

Pimp opp pølsa

Lei av standarden pølse i brød? Pølser kan pimpes opp med det meste av tilbehør. Hva med en tacopølse eller en grill surret inn i spekeskinke?

Tacopolse
Rating of this product is 3.4 out of 5.

Tacopølser

Taco-tilbehør gir en ekstra piff til den vanlige pølsemiddagen!

Grillpølse med surret med spekeskinke med vårløk, ost og bladpersille
Rating of this product is 5 out of 5.

Grillpølse med surret spekeskinke, vårløk, ost og bladpersille

Hva er bedre enn pølse? Hva med pølse surret i spekeskinke?? Vel bekomme!

Grillpølse med colombiansk tilbehør
Rating of this product is 5 out of 5.

Grillpølse med colombiansk tilbehør

Pølser er noe av det mest anvendelige du finner i kjøleskapet. Pølser kan kuttes opp og brukes i alt, og likeledes kan alt brukes som garnityr på pølsa. Prøv denne smakfulle varianten med colombiansk…

Pølse svøpt i røkt kalkunskinke med paprika, løk og jalapeños.
Rating of this product is 5 out of 5.

Pølse surret i røkt kalkunskinke med paprika, løk og jalapeños

Pølser er noe av det mest anvendelige du finner i kjøleskapet. Pølser kan kuttes opp og brukes i alt, og likeledes kan alt brukes som garnityr på pølsa. Prøv denne smakfulle varianten med…

Grillpølse med italiensk tilbehør
Rating of this product is 5 out of 5.

Grillpølse med italiensk tilbehør

Grillpølse med focaccia, tomater og mozzarella. Bon apetito!

Kjøp 100% norske pølser fra Gilde på nett

Kjøp produkter fra Gilde på nett

Gryter

En fin måte å servere middag til flere på, er å lage gryter. Her finner du noen av våre beste oppskrifter.

Klassisk Boeuf bourguignon med potetmos på en talerken no030416
Rating of this product is 4.64 out of 5.

Boeuf Bourguignon

Klassisk Boeuf Bourguignon med norsk høyrygg av storfe er en sikker vinner i middagsselskapet. Inviter gjester på en varmende og velsmakende kjøttgryte fra Frankrike!

Lammegryte
Rating of this product is 4.69 out of 5.

Lammegryte

En smaksrik og varmende lammegryte full av mørt kjøtt og gode grønnsaker. Med sin fyldige smak er dette en nydelig påske middag. Denne oppskriften er en one pot variant med grønnsaker, laurbærblad og…

Italiensk gryte med polenta og kjøttboller
Rating of this product is 4.5 out of 5.

Gryte med italienske kjøttboller og parmesan

Denne oppskriften er laget av det norske kokkelandslaget med våre beste kjøttboller noensinne.

Gilde Edelgris Biffstrimler
Rating of this product is 4.29 out of 5.

Thaigryte med strimlet svinekjøtt

Thaigryte, curry paste og masse grønnsaker. Supergodt!

Brun lapskaus med flatbrød på en tallerken
Rating of this product is 4 out of 5.

Klassisk Brun Lapskaus

Hjemmelaget lapskaus er en tradisjonell og velsmakende favoritt i mange hjem. Denne oppskriften er på brun lapskaus med høyrygg av storfe, med poteter og høstens grønnsaker som tilbehør. Lapskaus kan…

Gratulerer med dagen! Fra den norske bonden.

Flere gode tips og oppskrifter til menyen