17. mai mat - inspirasjon
Inspirasjon
Enkel 17. mai mat til gjestene
17. mai er en dag det skjer mye, og man har ofte ikke tid til avansert matlaging. Her har du noen forslag til enkel, men god varm mat, for eksempel er pølser alltid en sikker vinner på nasjonaldagen!
Slik koker du wienerpølser
Hvordan koke pølser? Wienerpølser er en enkel, rask og god middag. Men en vanlig feil mange gjør er å koke pølser. Wienerpølser skal ikke kokes, de skal trekkes. Når pølser koker sprekker de, og…
Pizza med kjøttboller
Mens ordtaket "Less is more" beskriver den italienske pizzaen, kan vi trygt si at den amerikanske pizzaen passer bedre inn i kategorien "More is more".
17. mai pasta med spekeskinke
Om det er lite tid til å lage middag mellom barnetog og borgertog på 17. mai er dette løsningen! Denne oppskriften på kremet pasta med spekeskinke, pesto, ruccula og parmesan passer perfekt som 17.…
Chili con carne
Chili con carne er en chiligryte med kjøttdeig. Passer for deg som liker det litt spicy!
Karbonadesmørbrød
Karbonadesmørbrød er en klassiker, enten det er snitter til selskaper eller bare en ekstra god lunsj. Prøv vår variant!
Enkle tapasretter til koldtbordet
Disse tapasrettene er enkle å lage og smaker fantastisk! Et godt koldtbord hører 17. mai til, men det må ikke avanserte retter til for at måltidet skal bli en suksess.
Bacondadler
Dadler med bacon er en perfekt kombinasjon, ettersom de søte dadlene med det salte baconet smaker helt fantastisk sammen. Baconsurrede dadler passer perfekt som forrett, fingermat, snacks, til tapas…
Pintxos med salami
Pintxos, også kalt pinchos, betyr "små munnfuller" og er fingermat på sitt beste! Dette er tradisjonell barmat i Spania, og er den baskiske versjonen av tapas. Pintxos serveres på brød, og toppingen…
Melonspyd med spekeskinke og mozzarella
Melon og spekeskinke er en enkel og god forrett, eller som en tapasrett til koldtbordet. Saltsmaken i norsk spekeskinke passer perfekt med sødmen fra melonen. Dette er en delikat og frisk rett, men…
Søtpotet med avokadokrem og bacon
Bakt søtpotet med avokadokrem og bacon er en perfekt blanding av søtt og salt! Her har vi bakt søtpoteten i ovnen til den er myk og gylden. Denne retten er perfekt fingermat, og passer fint til tapas…
Bruschetta med spekeskinke, hvitost og bær
Oppskrift på bruschetta med norsk spekemat, hvitost, litt grønt og friske bær. Altså en norsk vri på den italienske klassikeren. Dette er en enkel, rask og god rett som passer perfekt til forrett,…
TIPS! Beregn totalt 500-600 gram mat per person. Her bør du også vurdere om du tror de som kommer spiser mer eller mindre enn gjennomsnittet.
Retter til frokosten
Start dagen med en ordentlig god 17. mai frokost! Her får du flere tips til både tapas og andre nydelige frokostretter.
17. mai frokost - inspirasjon og oppskrifter
Lite slår en skikkelig god 17. mai frokost med de du er glad i! Her finner du inspirasjon til oppskrifter som gjør frokosten, eller lunsjen, til en suksess.
Hva med litt grilling på nasjonaldagen?
Hvis det er fint vær er grilling noe av det hyggeligste å bruke dagen på. Heldigvis er det meldt nydelig vær i store deler av landet på fredag! Grilling gjør det også enkelt å kunne servere noe alle liker, enten det er spareribs eller ostepølse som er favoritten.
Spareribs med urtesmør og mangosalsa
Spareribs med syrlig og eksotisk tilbehør - noe av det beste du kan få på grillen. Prøv vår variant Sweet Honey BBQ, og nyt et nydelig sommermåltid.
Entrecôte med asparges, honningrillet løk og salat
Entrecôte er kokkenes favorittbiff! Mør og saftig med god marmorering. Her får du tips om hvordan entrecôte grilles, og hvilket tilbehør du bør velge. Husk å la entrecôten hvile i ca. 10 minutter, så…
Ytrefilet med tomat og mozzarellasalat
Norsk ytrefilet på grillen er en sommerklassiker. Prøv sammen med tomat og mozzarella.
Chili- og ostepølse med søtpotet, ruccola og humus
Søtpotet til chilli- og ostepølse er så godt og harmonerer veldig bra! Prøv denne enkle oppskriften på grillen.
Grillguiden
Endelig grillsesong og grillmat! Her gir vi deg gode tips til grillmat, og lærer deg hvordan du kan oppnå de beste, mest smakfulle resultatene på grillen.
17. mai mat på sitt beste - Retter med spekemat
Spekemat på menyen gjør alltid feiringen ekstra god! Et bugnende spekefat er et fast innslag på koldtbordet, i tillegg til at det er supergodt og veldig enkelt å lage.
17. mai-planke med norsk spekemat
En 17. mai fjøl med deilig spekemat er enkel, rask og smakfull festmat å servere på nasjonaldagen. Et nydelig spekefat er det perfekte midtpunktet på frokostbordet på 17. mai og er en fin rett til…
Butterdeig med ost og skinke
Butterdeig med spekeskinke, gorgonzola og honning er en litt eksklusiv frokost, og passer perfekt til koldtbord! I denne oppskriften serverer butterdeig som en pai med frisk og smakfull topping. Denne…
Spekeskinketoast med rogn
Det kan høres rart ut, men kombinasjonen av spekeskinke og rogn er nydelig! Ved å tørke skinken i ovnen, blir den som en hard kjeks, så det gir retten en spennende, sprø konsistens. (Husk at retten…
Melon med spekeskinke, fetaost og bringebær
Melon og spekeskinke er en super kombinasjon ettersom saltsmaken i norsk spekemat passer perfekt med sødmen i melonen. Denne oppskriften bruker vannmelon som base, lignende en pizza, og er toppet med…
Spekemat på flatbrød
Spekemat på flatbrød er enkel, rask og super god fingermat som passer like bra til forrett og tapas som til koldtbord. Man kan bruke forskjellige type spekemat, fra skinke til fenalår. I denne…
Kjøp 100% norsk spekemat fra Gilde på nett
Kjøp produkter fra Gilde på nett
Tilbehør
Ethvert koldtbord bør også ha noe godt tilbehør. For eksempel passer aioli og tzatziki til det meste av kjøtt.
Tzatziki
Hjemmelaget tzatziki er en enkel oppskrift og et nydelig tilbehør. Perfekt til grillsesongen, koldtbordet eller salater. Tzatziki passer til det meste!
Rødbetsalat
Sprit opp koldtbordet med denne fargerike salaten! Røbetsalat er et tilbehør som passer perfekt til pålegg som skinke, sylte eller leverpostei.
Syltet rødløk
Å lage syltet rødløk går raskt og er veldig enkelt. Denne oppskriften er ferdig på tre enkle steg og passer til nesten all slags mat.
Pastasalat med skinke, bacon, bjørnebær og blåmuggost
Denne salaten kan du lage hjemme før du legger ut på tur. Ha den i en plastbolle eller glass med lokk og ta med dressingen ved siden av i et tett syltetøyglass eller på en flaske. Hell over ved…
Det lille ekstra på koldtbordet
Pimp opp pølsa
Lei av standarden pølse i brød? Pølser kan pimpes opp med det meste av tilbehør. Hva med en tacopølse eller en grill surret inn i spekeskinke?
Grillpølse med surret spekeskinke, vårløk, ost og bladpersille
Hva er bedre enn pølse? Hva med pølse surret i spekeskinke?? Vel bekomme!
Grillpølse med colombiansk tilbehør
Pølser er noe av det mest anvendelige du finner i kjøleskapet. Pølser kan kuttes opp og brukes i alt, og likeledes kan alt brukes som garnityr på pølsa. Prøv denne smakfulle varianten med colombiansk…
Pølse surret i røkt kalkunskinke med paprika, løk og jalapeños
Pølser er noe av det mest anvendelige du finner i kjøleskapet. Pølser kan kuttes opp og brukes i alt, og likeledes kan alt brukes som garnityr på pølsa. Prøv denne smakfulle varianten med…
Grillpølse med italiensk tilbehør
Grillpølse med focaccia, tomater og mozzarella. Bon apetito!
Kjøp 100% norske pølser fra Gilde på nett
Kjøp produkter fra Gilde på nett
Gryter
En fin måte å servere middag til flere på, er å lage gryter. Her finner du noen av våre beste oppskrifter.
Boeuf Bourguignon
Klassisk Boeuf Bourguignon med norsk høyrygg av storfe er en sikker vinner i middagsselskapet. Inviter gjester på en varmende og velsmakende kjøttgryte fra Frankrike!
Lammegryte
En smaksrik og varmende lammegryte full av mørt kjøtt og gode grønnsaker. Med sin fyldige smak er dette en nydelig påske middag. Denne oppskriften er en one pot variant med grønnsaker, laurbærblad og…
Gryte med italienske kjøttboller og parmesan
Denne oppskriften er laget av det norske kokkelandslaget med våre beste kjøttboller noensinne.
Klassisk Brun Lapskaus
Hjemmelaget lapskaus er en tradisjonell og velsmakende favoritt i mange hjem. Denne oppskriften er på brun lapskaus med høyrygg av storfe, med poteter og høstens grønnsaker som tilbehør. Lapskaus kan…
Gratulerer med dagen! Fra den norske bonden.